Preturile reglementate pentru gazele naturale se vor majora, de la 1 iulie, in medie, cu 12,5%, iar cele pentru energie cu 5,31. Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente).
Noul tarif pentru furnizarea energiei electrice la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4 la suta fata de pretul curent.
Decizia de majorare a preturilor a fost luata in urma cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie – iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada, dupa cum au precizat oficialii din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei
Reprezentantii ANRE justifica aceasta majorare prin faptul ca decizia de ajustare a preturilor reprezinta o masura necesara pentru asigurarea functionarii normale a pietei interne, pentru asigurarea continuitatii in furnizarea gazelor naturale si pentru constituirea stocurilor de iarna.
De la 1 iulie intra in vigoare si noul sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate.
Astfel, facturile vor continua sa contina informatiile despre consum, exprimate in unitati de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculata pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator, determinata prin inmultirea consumului de gaze (exprimat in mc) cu puterea calorifica superioara.
De asemenea au fost operate unele modificari ale contractelor cadru privind incadrarea consumatorilor, respectiv vechile categorii de incadrare in functie de consumul anual exprimat in metri cubi au fost echivalate cu consumul anual exprimat in MWh.
Trecerea la noul sistem de tarifare in unitati de energie si modificarile operate in contractele cadrul nu schimba incadrarea actuala a consumatorilor si nici nu afecteaza valoarea totala a facturii platite de acestia.
Distrigaz Sud a solicitat majorarea tarifului reglementat al gazelor naturale cu 22%, pentru a-si acoperi pierderile cauzate de majorarea preturilor de import, iar E.ON Gaz Romania a cerut o crestere a pretului reglementat cu 24% de la 1 iulie.
Ultima modificare a preturilor la gazele naturale a fost operata la 1 februarie, cand acestea s-au scumpit cu 8,5 la suta pentru populatie. La acea data, pretul gazelor din productia interna a crescut cu 5 procente, iar cel al gazelor din import cu circa 17 la suta.
In ceea ce priveste energia electrica, ultima modificare a tarifelor platite de populatie pentru energia electrica a fost operata la 1 aprilie 2007, cand pretul a crescut in medie cu 3,95%.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult