Reprezentantii organizatiei “Salvati copiii” au aratat ca grosul elevilor chestionati, 715, erau in clasele gimnaziale, iar 635, la liceu. S-a discutat si cu tineri care studiaza la scolile de arte si meserii, precum si cu cativa dintre elevii scolilor speciale.
Rezultatele sondajului nu sunt optimiste pentru ca s-a dovedit ca 20% dintre copiii intervievati nu au citit o carte de foarte multa vreme, avand alte prioritati, cum ar fi calculatorul, televizorul sau discutiile cu prietenii. Alti elevi au relatat ca lectureaza doar din cand in cand o carte si numai 22% dintre ei au afirmat ca dedica timp zilnic literaturii – pana la 30 de minute.
In schimb, procentul celor care stau in fiecare zi cel putin o ora in fata computerului trece de 60%, iar peste 50% dintre elevi isi rezerva zilnic mai mult de trei ore in fata televizorului. In urma sondajului s-a ajuns la o medie a timpului pe care tinerii il petrec jucandu-se pe calculator, care ajunge la 1,23 ore zilnic, si la una a timpului pe care il rezerva vizionarii programelor tv de 2,20 ore pe zi.
Orele petrecute in compania prietenilor sunt si ele numeroase, conform sondajului “Salvati copiii”. Media zilnica e de 2,47 de minute. Din datele stranse in teren reiese si faptul ca peste 25% dintre elevi nu practica vreun sport in afara de orele obligatorii la clasa si ca aproape trei sferturi dintre ei nu desfasoara nicio activitate extrascolara.
In ce priveste starea financiara a familiilor din care provin, elevii chestionati s-au dovedit destul de optimisti. 46% dintre ei au marturisit ca se descurca “destul de bine”, in timp ce 30% au afirmat ca starea lor materiala e mai buna decat a altor colegi. Procentul copiilor care au declarat ca parintii le ofera tot ce isi doresc a fost de 8%, in timp ce 4% au spus ca nu isi permit nici macar strictul necesar, iar 9% ca abia se ajung cu banii de pe o zi pe alta.
Organizatia “Salvati copiii” a realizat acest sondaj la finele anului scolar trecut in 11 dintre judetele tarii plus municipiul Bucuresti. Esantionul a fost de 1.545 de elevi.
Sursa: Victor Neagu