Succesul in plan academic inregistrat in aceasta tara a contribuit la cresterea economica, iar modul in care este conceput sistemul de invatamant poate constitui oricand un model pentru celelalte tari ale lumii. Potrivit CNN, Singapore a fost declarata oficial tara cu cei mai inteligenti copii din lume, elevii si studentii cu rezultate excelente la invatatura reprezentand regula, si nu exceptia.
„Singapore este un caz fascinant. Aceasta tara a fost un important port britanic inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cand britanici au parasit-o si si-au inchis baza militara de aici, Singapore era intr-o situatie foarte proasta. Insa, acum, ei au una dintre cele mai performante economii din lume. Au reusit asta datorita educatiei”, a declarat Marc Tucker, presedintele Centrul National pentru Educatie si Economie, din SUA.
Marc Tucker a explicat ca secretul sistemului educational din Singapore este reprezentat de calitatea cadrelor didactice: „Profesorii sunt recrutati din randul celor care au obtinut rezultate foarte bune in timpul liceului sau facultatii”.
CNN noteaza ca modul in care a fost conceput sistemul de invatamant s-a schimbat la inceputul anilor ’70, cand economia a demonstrat ca este nevoie de forta de munca inteligenta, pregatita sa faca fata noilor tehnologii. Astfel, s-a trecut de la un sistem in care invatatul pe de rost era regula la unul care incurajeaza creativitatea elevului.
„Si-au pus intrebarea: Ce putem face astfel incat copiii nostri sa aiba succes intr-o economie a viitorului? Le-a fost clar, de la inceput, ca economia mondiala nu mai recompenseaza oamenii pentru ceea ce stiu. Google stie totul. Sunt recompensati oamenii care stiu ce sa faca cu ceea ce stiu. Accentul pe aplicarea si utilizarea creativa a cunostintelor reprezinta un aspect important, foarte important in Singapore si in alte tari asiatice”, a declarat Andreas Schleicher, director in cadrul Organizatiei pentru Cooperarea si Dezvoltarea Economica.
Un alt aspect important al sistemului de invatamant din Singapore il reprezinta inceperea educatiei la o varsta foarte frageda. „Primii ani din viata unui copil sunt foarte importanti. Deci, atunci cand copilul are incredere in el, acea incredere il va ajuta in primii ani de scoala. Nu ne dorim doar copii destepti, ci copii optimisti”, a declarat Diana Ong, educatoare la o gradinita din Singapore.
Andreas Schleicher a mai spus ca educatia copilului reprezinta o componenta importanta in cultura acestor tari. „Totul pleaca de la resursele financiare. Prioritara este educatia. In aceste tari, parintii si bunicii isi vor investi ultimele resurse, ultimii bani in educarea copiilor lor. Se vedea asta si in politicile statului, educatia este primordiala. Acesta este viitorul”, a mai spus Andreas Schleicher.
Sursa: Mediafax