Vezi VIDEO
Calea ferata Baia Mare – Baia Mare Nord se va redeschide circulatiei dupa cinci ani de la inchiderea sa de catre CFR. Noul gestionar al infrastructurii feroviare este o firma din Cluj, care va plati Companiei Nationale de Cai Ferate o redeventa anuala, urmand sa incerce sa obtina profit de la operatorii licentiati care vor transporta marfa pe calea ferata. Din punct de vedere economic, redeschiderea caii ferate Baia Mare – Baia Mare Nord este un avantaj pentru Romplumb, singura societate comerciala din zona care are nevoie de cantitati mari de materii prime.
Linia de cale ferata Baia Mare – Baia Mare Nord, cu o lungime de 8,8 kilometri, din care jumatate este inchisa circulatiei de aproape cinci ani, a fost inchiriata unei firme din Cluj-Napoca, decizia Companiei Nationale de Cai Ferate de a numi un nou gestionar al infrastructurii feroviare putand avantaja o firma baimareana.
Gestionar din Cluj
„In ce priveste Regionala CFR Cluj, a fost scoasa la licitatie un grup de trei linii, Grupul de sectii 4, cum a fost numit in operatiunea de licitare. A fost castigata licitatia de firma SC Via Terra Spedition la pretul de 89.000 de lei/an, fara TVA, avand obligatia sa preia aceste linii in 30 de zile”, a declarat Gheorghe Surubaru, directorul CN Cai Ferate – Regionala Cluj.
In urma licitatiei de inchiriere, care s-a desfasurat in aceasta luna prin Bursa de Marfuri, administratorul caii ferate Baia Mare – Baia Mare Nord ramane CFR, iar firma clujeana, care are obligatia sa intretina infrastructura feroviara la standardele de securitate, ii va plati o taxa anuala in schimbul gestionarii ei. In conditiile in care linia este inchisa, nefiind deservita de angajati ai CFR, Via Terra Spedition va angaja personalul necesar si urmareste sa obtina profit din sumele achitate de operatorii licentiati care doresc sa faca transport pe aceasta linie de cale ferata.
„Vom angaja personalul feroviar necesar. Noi ne-am adjudecat gestionarea infrastructurii, iar operarea se va face de catre cei care vor avea contracte de activitate cu agenti din zona”, a precizat Ramona Fratila, director Via Terra Spedition Cluj.
Via Terra Spedition este o companie de transport feroviar infiintata in iunie 2001. A fost prima firma privata din Transilvania care a detinut garnituri de tren si a asigurat transport de marfa. Firma ii apartine unui salajean din satul Pria (comuna Cizer), Iulian Gaga (55 de ani), si a mai inchiriat sectii de circulatie neinteroperabiule (inchise de CFR) in judetele Bihor, Bistrita, Satu Mare, Cluj.
Acelasi Iulian Gaga este actionar majoritar (55%) al firmei de transport ferovial de calatori Regional SRL (unde este asociat cu Ramona Fratila – 15%, Stelian Fratila – 15% si Mihai Pintea – 15%, ultimul fiind si administratorul firmei), societate care primeste subventii de la stat, in functie nu de numarul calatorilor transportati pe liniile neutilizate de CFR, ci de numarul de kilometri efectuati de trenurile private, in acest fel operatorii privati permitandu-si sa circule chiar cu un numar redus de calatori, in conditii de nerentabilitate economica.
Firma clujeana trebuie sa preia calea ferata Baia Mare – Baia Mare Nord pana cel mai tarziu in 11 februarie 2011, sau in 30 de zile de la semnarea contractului de inchiriere, care se intinde pe o perioada de patru ani.
Atacata de hoti
„Linia de cale ferata Baia Mare – Baia Mare Nord este compusa din doua tronsoane: Baia Mare – Baia Mare Sud si Baia Mare Sud – Baia Mare Nord. La ora actuala, primul tronson, Baia Mare – Baia Mare Sud este deschis circulatiei, iar portiunea Baia Mare Sud – Baia Mare Nord este inchisa circulatia din 9 martie 2007, din cauza starii tehnice a caii si din cauza lipsei cererilor de transport pe aceasta linie”, a declarat Gheorghe Surubaru, directorul CN Cai Ferate – Regionala Cluj.
Astazi, calea ferata Baia Mare Sud – Baia Mare Nord este afectata de numeroase furturi ale componentelor feroviare si ale unor portiuni de sina. Ultimul furt a fost reclamat in luna februarie a acestui an, cand conducerea CFR a anuntat un prejudiciu evaluat la 45.000 de lei si a luat decizia desfiintarii Garii Baia Mare Sud, costurile de intretinere fiind prea mari. Conducerea noului gestionar al infrastructurii sustine ca va evalua starea tehnica a liniei de cale ferata doar luna viitoare.
„Cunoastem starea liniei, dar inca nu am evaluat-o in amanunt, pentru ca inca nu am semnat contractul de inchiriere. Abia dupa ce semnam contractul de inchiriere se va face predarea-primirea efectiva”, a declarat directorul Via Terra Spedition Cluj, estimand ca protocolul va fi semnat in urmatoarele doua saptamani.
Avantaj pentru Romplumb
Din punct de vedere economic, redeschiderea caii ferate Baia Mare – Baia Mare Nord avantajeaza societatea Romplumb, singura din zona care se aprovizioneaza cu mari cantitati de materii prime, concentrate de plumb si cocs metalurgic, in lipsa unei infrastructuri feroviale functionale aceasta fiind transporta cu mijloace auto. Anul viitor, uzina din cartierul Ferneziu isi poate reduce semnificativ costurile de transport, prin reorientarea acestei activitati pe calea ferata.
„Daca te uiti care sunt agentii economici pe tronsonul Baia Mare – Baia Mare Sud, nu prea sunt unitati care sa solicite un transport masiv de marfuri pentru care sa renteze transportul feroviar. Daca ne gandim la tronsonul Baia Mare Sud – Baia Mare Nord, exista o singura unitate care foloseste cantitati mari de materie prima, respectiv fabrica din Ferneziu. Aceasta miscare este inca o dovada ca cineva garanteaza ca fabrica din Ferneziu va continua sa functioneze”, a mentionat economistul Stefan Gonczi.
Sursa: Catalin Vischi