Peste 425.000 de maramureseni cu drept de vot sunt asteptati sambata la urne, in 381 de sectii de votare. La nivel de tara, pe listele electorale sunt inscrisi 18.212.980 de romani. Au fost amenajate 17.294 de sectii de votare in tara si 176 in strainatate.
Buletinele de vot au fost trimise vineri in zori spre sectiile de votare din Maramures. Opt curse speciale, insotite de 8 plus 8 angajati ai Institutiei Prefectului si de jandarmi, au pornit pe 8 rute diferite. In acestea au fost incarcate toate materialele necesare in timpul votului. In total au fost incarcate in autobuze 468.700 de buletine de vot, din care 132.400 au fost distribuite in Baia Mare.
Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in data de 19 mai, intre orele 8.00 – 20.00.
Alegatorii trebuie sa raspunda cu ”Da” sau ”Nu” la intrebarea ”Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?”
La referendum pot participa toti cei care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua votului inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
Actele necesare la vot
Persoanele care se prezinta la vot trebuie sa aiba asupra lor cartea de identitate sau buletinul de identitate, insa acestea trebuie sa fie valabile.
Nu se va putea vota cu cartea de alegator.
Alegatorilor care la ora 20.00 se afla in incinta sectei de votare trebuie sa li se permita exercitarea dreptului de vot.
Doar cetatenii romani cu domiciliul in afara tarii, dar care se afla in tara la data referendumului voteaza in baza pasaportului romanesc, la orice sectie de votare.
Cetatenii romani care voteaza in strainatate, o pot face pe baza unui act de identitate valabil: buletin/carte de identitate, carte de identitate provizorie ori pasaport diplomatic, de serviciu, consular sau simplu.
Procedura de vot
Alegatorii care in ziua votarii se afla in localitatea de domiciliu isi exercita dreptul de vot in seciile de votare la care sunt arondati si sunt inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente.
Cei care se afla intr-o alta localitate decat cea in care sunt inscrisi in listele electorale permanente pot sa isi exercite dreptul de vot in localitatea in care se afla, la orice sectie de votare, urmand sa fie inscrisi in listele suplimentare.
Participantul la referendum care, din motive temeinice constatate de presedintele biroului electoral al setiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de vot un insotitor ales de el. Insotitorul nu poate sa aiba calitatea de membru al biroului electoral sau observator.
Urna mobila doar pentru netransportabili
Persoanele netransportabile din cauza de boala sau cu invaliditate pot solicita sa voteze prin intermediul urnei speciale sau mobile, urmand sa fie inscrise in listele suplimentare. Trebuie sa existe insa o cerere din partea acestora ori a conducerii institutiilor de ocrotire sau sanitare.
Personalul de garda din institutiile de sanatate si ocrotire sociala poate vota la sectiile de votare special amenajate in incinta acestor institutii. Membrii birourilor electorale, preecum si personalul de paza isi poate exercita dreptul tot pe liste suplimentare la sectia in care isi desfasoara activitatea. Fata de alegerile precedente, nu vor mai fi amplasate urne in gari, autogari si aeroporturi.
In ziua referendumului, intre orele 8.00 – 20.00 sunt interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in localul seciei de votare si in imprejurimile acestuia pe o raza de 500 m.
Declaratia pe proprie raspundere
Alegatorii care in ziua referendumului se afla in alta localitate decat cea de domiciliu sunt inscrisi pe listele electorale suplimentare si completeaza o declaratie pe proprie raspundere in sensul ca nu si-au mai exercitat dreptul la vot. La fel si cetatenii romani care voteaza in strainatate
Formularul trebuie multiplicat de Institutia Prefectului, respectiv de Ministerul Afacerilor Externe. In cazul in care la una din seciile de votare tipizatele sunt insuficiente, declaratia poate fi data si olograf.
In listele electorale suplimentare si in declaratie numele si prenumele alegatorului se trebuie scrie cu majuscule, lizibil si fara depasirea campurilor destinate completarii. Declaratiile se anexeaza listelor suplimentare.
Votul in strainatate
Cetatenii romani aflati in strainatate la momentul referendumului din 19 mai isi vor putea exercita dreptul de vot in 178 sectii, care vor fi organizate in 93 de state. Scrutinul se va derula in intervalul 8.00-20.00 (ora locala a fiecarei tari).
Misiunile diplomatice si oficiile consulare au primit instructiuni ca pe caile pe care le au la dispozitie sa invite cetatenii romani care nu mai detin documente de identitate valabile sa solicite din timp eliberarea de titluri de calatorie.
Procedura de eliberare a titlurilor de calatorie este simplificata daca persoanele interesate prezinta pasapoarte expirate de mai putin de un an sau alte acte de identitate cu fotografie (ex. permise de conducere auto).
In acest caz, titlul de calatorie se elibereaza in aceeasi zi. In situatia in care persoana in cauza nu se poate identifica cu astfel de documente, este nevoie de confirmarea identitatii de catre autoritatile romane competente, iar aceasta procedura poate dura cateva zile. Pentru obtinerea titlurilor de calatorie persoanele interesate vor trebui sa prezinte documentele cu care se identifica si doua fotografii color, recente, de 3,5 x 4,5 mm, urmand ca la oficiile consulare sa primeasca formularele necesare.
Titlurile de calatorie pot fi obtinute numai la oficiile consulare de cariera ale Romaniei (sectii consulare ale ambasadelor si consulate generale de cariera). Consulatele onorifice nu elibereaza astfel de documente.
Sectii de votare speciale
Ministerul Apararii va avea noua sectii de votare, opt in teatrele de operatiuni din Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Hertegovina si iar una la bordul fregatei ”Regina Maria”. Pe listele de alegatori figureaza aproximativ 1.600 de militari.
Ministerul Sanatatii Publice, prin directiile judetene, va intocmi o evidenta a persoanelor internate care intentioneaza sa voteze, iar in baza acestora, vor fi trimise urne mobile in spitale.
O ”sectie de votare” va fi deschisa si la Penitenciarul de Maxima Siguranta Baia Mare, unde 38 din cele 40 de persoane cu drept de vot au cerut permisiunea de a-si exercita dreptul la vot in ziua referendumului. In inchisoare vor fi prezenti membri din biroul electoral al sectiei de votare 110 din Baia Sprie.
Demitere cu votul majoritatii simple a alegatorilor prezenti la urne
Persoanele interesate pot formula in timpul votului, dar si dupa inchiderea urnelor, in scris, intampinari si contestatii cu privire la vot si la deschiderea urnelor. Acestea trebuie depuse la presedintele sectiei de votare.
Contestatiile se solutioneaza de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare. Rezultatul final la referendum va fi comunicat in aproximativ 24 de ore de la sigilarea urnelor, cand in istoria Romaniei se va deschide o noua etapa.
Modificarea adusa Legii referendumului stabileste ca presedintele poate fi demis la referendum cu voturile majoritatii alegatorilor care se prezinta la urne.
In varianta initiala a Legii referendumului nr. 3/2000 se prevedea ca demiterea sefului statului este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. De asemenea, legea prevede ca un referendum este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.
Motivul referendumului
Ideea suspendarii lui Basescu a survenit disputelor politice dintre acesta si premierul liberal Calin Popescu Tariceanu, care au erodat Alianta D.A. aflata la guvernare. Cand ruptura dintre PNL si PD a devenit iremediabila, opozitia a luat initiativa oferind liberalilor pe tava capul presedintelui. Pe motiv ca Traian Basescu a incalcat in repetate randuri Constitutia, PSD a strans semnaturi de sustinere de la 182 de parlamentari. Partidul Conservator si Partidul Romania Mare s-au raliat demersului social-democratilor.
In sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, pe 28 februarie, PSD a prezentat si ”capetele de acuzare”, iar Parlamentul a decis apoi constituirea unei comisii de ancheta pentru faptele presedintelui. Sef al comisiei a fost numit senatorul Dan Voiculescu, liderul conservatorilor.
Dupa o serie de audieri, pe 21 martie, comisia a dat publicitatii raportul care conchidea ca presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia si ca trebuie suspendat din functie. Raportul comisiei si documentul PSD au fost trimise la Curtea Constitutionala.
Curtea Constitutionala a stabilit ca Traian Basescu nu a incalcat Legea fundamentala de asa maniera incat sa fie suspendat din functie, insa decizia finala a revenit tot parlamentului, care a hotarat contrariul.
Istoricul suspendarii presedintelui Basescu
Pe 19 aprilie, Parlamentul l-a suspendat pe Traian Basescu din functia de sef al statului, cu 322 de voturi pentru, 108 voturi impotriva si 10 abtineri. Senatul si Camera Deputatilor, reunite in sedinta comuna, au luat aceasta decizie dupa ce Curtea Constitutionala a dat un aviz consultativ negativ la propunerea de suspendare a presedintelui Romaniei.
In aceste conditii s-a decis organizarea referendumului cu privire la mentinerea in functie a lui Traian Basescu.
Initial, Traian Basescu a anuntat ca va demisiona din functie daca Parlamentul il va suspenda si va declansa astfel alegeri prezidentiale anticipate.
Insa, dupa votul din Parlament, a decis sa nu demisioneze si a anuntat ca va merge in fata poporului, la referendum.
Sursa: Meda Muntean