O tanara maramureseanca, consultant la Bruxelles, s-a decis sa isi impartaseasca experienta europeana, venind in ajutorul tinerilor din Romania. Codruta Filip a parasit Maramuresul la scurt timp dupa ce a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii “Bogdan Voda” din Baia Mare, alegand ca destinatie Bruxelles. S-a intamplat in urma cu vreo cinci ani, iar, dupa greutati, pentru maramureseanca noastra a venit si partea buna a vietii la Bruxelles, iar acum Codruta Filip si-a gasit timp sa scrie “Micul ghid al marii Uniuni Europene”, o lucrare care ar putea sa devina un manual pentru elevi.
In urma cu circa doi ani si jumatate, ziarul electronic eMaramures.ro a publicat un interviu cu tanara Codruta Filip – realizat de Cristian China Birta, reprezentant al PMG Consuling – in care ea a declarat printre altele ca vrea sa se intoarca acasa, dar nu oricum. Raspunzand unei intrebari a lui Cristian China Birta despre revenirea in Maramures, tanara a declarat: “Singurul lucru care ma tine intreaga la minte aici, in afara de dragostea pentru prietenul meu, este intoarcerea mea acasa. Dar nu oricum… Vreau sa vin in Maramures si sa aduc cu mine tot ceea ce am asimilat aici. Nici macar nu invat pentru mine. Fiecare pagina citita o regaseam aplicata in Maramures. Se poate, sa stii, eu cred foarte tare in acest lucru.”
In 2009, Codruta Filip a revenit acasa, in Baia Mare, si a lansat ghidul despre Uniunea Europeana destinat elevilor de liceu din Romania. “Suntem in aceasta Uniune de ceva vreme si din pacate nu avem suficient de multi tineri in pozitiile cheie ale institutiilor europene. Sigur ca ne regasim in randurile organizatiilor europene sau chiar in institutii, dar in acestea din urma nu ocupam functii de decizie politica, spre exemplu: sefi de unitate in cadrul Comisiei Europene”, a explicat Codruta Filip.
Tanara care s-a specializat la Bruxelles, facand masterul si in prezent doctoratul la Universitatea Libera din localitatea belgiana, a aratat ca problema este una politica,dar mai este si de lipsa de informare.
Ea a aratat ca “politic vorbind, probabil ca inca nu facem suficienta presiune asupra acelora care pot decide selectarea candidatiilor pentru functiile «grele» (romanii se afla pe primele locuri in aceste competitii, dar nu au sansa de a fi alesi in fata vechilor state membre). Mai departe, cred ca ne confruntam si cu o lipsa de informare a cetatenilor si, in special a celor care ar putea reprezenta viitorul nostru la Bruxelles”.
In opinia Codrutei Filip, o maramureseanca care a indraznit sa plece in lume si sa isi croiasca un destin, tinerii romani pot pretinde pozitii de egalitate cu reprezentantii altor state europene care lucreaza la Bruxelles, in strucurile institutiilor UE. Ea a precizat insa ca pentru asta e nevoie ca scolile din Romania sa introduca un sistem optional de studiu al chestiunilor legate de UE.
“Micul ghid al marii Uniuni Europene”, realizat sub supravegherea diplmatului dr. Radu Serban si al europarlamentarei Daciana Sarbu, cuprinde trei parti. In prima parte sunt prezentate principalele momente istorice, in partea a II-a sunt abordate 8 dintre cele mai importante tratate ale UE, iar in ultima parte este definita UE sunt prezentate problemele uniunii, dar s solutii la acestea. De asemenea, in lucrare sunt date despre istoria tratatului reformator si al Constitutiei Europene.
Conducerea Colegiulu National “Mihai Eminescu” din Baia Mare, liceu pe care Codruta Filip l-a urmat, si-a manifestat deja interesul sa includa optional in rorama scoala volmul tinerei consultante la Bruxelles, anunt care a fost facut la momentul lansarii cartii. Mai ramane ca si alte cadre didactice sa parcurga ghidul si sa ia decizie, care nu are cum sa intarzie tinand cont ca Romania are nevoie de specialisti la Bruxelles care sa ii apere drepturile.
CITESTE SI:
Interviul acordat de Codruta Filip, in urma cu aproximativ trei ani, cand era doar stagiar la Bruxelles…
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult