Viseu de Sus si Valea Vaserului sunt din ce in ce mai cunoscute in lume, datorita frumusetilor si, in acelasi timp, oamenilor care depun eforturi in vederea promovarii acestora. Prin intermediul Google Cultural Institute, o platforma digitala care ofera acces la patrimoniul istoric si cultural din intreaga lume, Mocanita va putea fi vazuta din orice parte a globului.
”Google Culture Institute ne-a oferit placuta ocazie de-a realiza anul trecut o galerie virtuala despre Mocanita de pe Valea Vaserului. Proiectul initiat de cei de la Google doreste sa pastreze arta mondiala in format virtual pentru cei care nu au ocazia sa ajunga in aceste locuri sau chiar sa trezeasca o curiozitate despre patrimoniul cultural mondial, prin mijloacele moderne pe care le ofera tehnologia de ultima ora. Prezentarea proiectului a avut loc la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, la data de 25 noiembrie 2014, eveniment la care am participat”, afirma Daniel Andreica, reprezentantul fundatiei care se ocupa de Mocanita.
Andreas Karlstetter, membru fondator Fundatia Wassertalbahn, marturiseste: “Suntem foarte onorati sa facem parte din acest proiect international. Este o oportunitate extraordinara sa ne putem prezenta valorile locale si, totodata, sa facem cunoscuta tuturor ultima cale ferata forestiera functionala din Europa prin intermediul platformei Google. Ansamblul caii ferate face deja parte din patrimoniu national incepand cu anul 2010 si poate reusim cu aceasta ocazie sa ne atingem scopul de a-l clasa si in patrimoniul UNESCO. Ne bucuram ca povestea Mocanitei de pe Valea Vaserului sta alaturi de evenimentele remarcabile de-a lungul timpului si astfel contribuim si noi la o mai buna cunoastere a acestei farame impresionante din istoria unei comunitati aflate intr-un colt fascinant al Romaniei”.
In perioada 28-29 aprilie, Daniel Andreica va participa la o serie de programe si workshop-uri la sediul Google din Paris: ”Vom participa ca si colaboratori la realizarea unei noi platforme la care lucram si noi, insa de data aceasta pe platforma android. Intalnirea va avea loc in zilele de 28 si 29 aprilie, cu participanti din Europa Centrala si de Est, unde se va discuta despre oportunitatile de valorificare ale patrimoniului cultural-istoric al Europei. Acest fapt consemneaza rolul pe care il are Mocanita de pe Valea Vaserului, cunoscuta in toata lumea ca atractie turistica, dar si ca o bogatie a patrimoniului cultural european”.
Sursa: Emm