Greseli frecvente, mai ales in vorbire, se constata si in folosirea pronumelui “care”, atunci cand indeplineste functia sintactica de complement direct. In aceasta situatie, regulile limbii literare cer, fara nicio exceptie, ca pronumele sa fie insotit de prepozitia “pe”. Aceasta norma se aplica atat pentru propozitiile interogative (care – pronume interogativ), cat si atunci cand pronumele are rol de a face legatura dintre propozitii (care – pronume relativ). In lectia de gramatica de astazi, ne vom opri asupra catorva exemple (situatii) pentru a incerca sa evitam greselile care pot fi facute atunci cand acordul nu este respectat.
Cel mai des intalnita greseala este aceea a folosirii formei “care” in locul constructiei “pe care”, dar si – ce-i drept mai rar – in locul formelor de dativ. Concret, se spune frecvent “Am gasit cartea care o cautam”, “Care il vrei”? sau “A venit baiatul care i-ai promis mingea” in loc de formele corecte “Am gasit cartea pe care o cautam”, “Pe care il vrei”? sau “A venit baiatul caruia i-ai promis mingea”…
Stefania Popescu, in “Gramatica practica a limbii romane” , atrage atentia ca asemenea greseli pot duce la schimbarea intelesului comunicarii. De pilda, daca in loc de “Vecinul a venit cu baiatul pe care il lauda mereu” se spune “Vecinul a venit cu baiatul care il lauda mereu”, propozitia a doua, construita gresit, spune cu totul altceva decat cea cu pronumele insotit de prepozitia “pe”.
In concluzie, in exemplul din titlu, doar prima varianta este corecta: “Cartea pe care ai adus-o”.
De aceasta regula trebuie sa se tina seama si in cazul altor pronume, chiar daca, potrivit lingvistului G.Gruita, frecventa abaterilor in acest caz este mai redusa. Astfel, vom spune (scrie) corect “Pe celelalte le citesc maine”, “Pe asta am mai citit-o”, “Pe oricare o poti citi”si nu “Celelalte le citesc maine”, “Asta am mai citit-o”, “Oricare o poti citi”.
Pentru evitarea greselilor de acest fel, se tine seama de functia sintactica a pronumelui. Daca pronumele are functia de complement (obiect) direct (pe cine?), atunci acesta trebuie sa fie neaparat insotit de prepozitia “pe”.
Sursa: Monica Pop