In gramatici se tine cont de regula generala potrivit careia numeralul indeplineste functia de atribut al substantivului pe care il insoteste. Astfel, in constructii de tipul “cei opt lei” sau “cei zece lei”, acordul articolului demonstrativ “cei” se face, fara dubii, cu substantivul determinat “lei”. Situatia ar trebui sa fie diferita in cazul numeralelor de la 19 in sus, cand apare prepozitia “de”. Insa, specialistii considera ca substantivul isi mentine si in acest caz calitatea de regent, acordul facandu-se tot cu numele.
Asadar, corect va fi “cei trei milioane de lei” si nu “cele trei milioane de lei”. Lingvistul G.Gruita considera ca acordul lui cei/cele cu substantivul din dreapta prepozitiei “de” nu trebuie privit ca o anomalie sintactica. Prin analogie, in exemplul “cei patru sute de elevi”, “cei” se acorda cu “elevi” si nu cu “sute”. La fel trebuie vazuta si situatia in care “lei” este substantivul.
Atragem atentia, insa, ca acest acord cunoaste unele nuantari. Fara a intra in detalii morfologice, vom incerca sa explicam cateva situatii. Variantele “Cei doua sute au fost cheltuiti” (lei) si “Cele doua sute au fost cheltuite” (bancnote), sunt ambele corecte atata vreme cat in a doua propozitie nu se specifica faptul ca este vorba de “lei”. Potrivit lingvistului Gruita, oscilatia se datoreaza statutului ambiguu al cuvintelor “suta, mie, million, milliard”.
Atunci cand substantivul regent este doar subinteles, “suta, mie, million, milliard” pot avea valenta substantivala. Totodata, in sintagmele “cele cateva sute, milioane, miliarde (de lei) etc” nu avem de-a face cu un numeral, ci cu un substantiv, deoarece numeralul nu are o identificare precisa si isi pierde valoarea. In aceasta situatie, acordul lui “cele”, si “cateva” se face cu “sute, milioane, miliarde” etc.
Astfel, in propozitia “Cele cateva milioane (miliarde, mii) de lei au fost cheltuite”, acordul este corect, “milioane, miliarde, mii” avand valoare substantivala. Insa, atunci cand numeralul apare clar specificat (identificat), se schimba situatia. Concret, in exemplul : “Cei trei sute treisprezece milioane de lei au fost cheltuiti”, acordul se face cu “lei” si nu cu “milioane”, deoarece numeralul isi recapata autonomia si are o identificare precisa pe axa numerelor.
Sursa: Monica Pop