Unele reguli ortografice instituite de autorii Dictionarului Ortografic Ortoepic si Morfologic (DOOM) al Limbii Romane (editia a II-a), publicat de Academia Romana, au devenit subiect de controversa printre lingvisti. Printre acestea se numara si cea care se refera la scrierea verbului “a continua”, la persoana I singular, care contrazice toate explicatiile aduse de specialisti in numeroase studii de specialitate publicate din 1975 pana in 2000.
Daca pana la aparitia DOOM II, formele corecte ale verbului “a continua”(pentru indicativ si conjunctiv prezent si viitorul cu “sa”) erau cele cu desinenta in “u”, adica “eu continuu, eu trebuie sa continuu, eu o sa continuu/am sa continuu, potrivit actualelor norme ortografice, ceea ce a constituit abatere de la norma a devenit… norma.
Asadar, dupa noile reguli ale DOOM II, constructiile corecte, acceptate in limba literara, sunt: “eu continui/am sa continui, trebuie sa continui, o sa continui.
De cealalta parte, reputatii lingvisti Vasile Breban, Ion Calota, George Pruteanu, G. Gruita, Valeria Gutu Romalo sustin faptul ca forma recomandabila este cea cu desinenta in “u”, adica “eu continuu etc”. De asemenea, in DOOM (1989), DEX si Indreptarul Ortografic, Ortoepic si de Punctuatie (1983), este acceptata ca forma literara doar varianta in “u”.
Principalul argument al lingvistilor ce sustin prima varianta este acela ca multe verbe in limba romana (de pilda, a lua, a sta, a vrea, a scrie), la persoana I au terminatia in “u” – “iau”, “stau”, vreau, scriu, iar forma “eu continui” ar crea impresia unui “eu stai”.
In concluzie, varianta recomandata de DOOM II este “eu continui”, in timp ce unii specialisti pledeaza pentru forma “eu continuu”.
CITESTE SI: GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “Nu mi-a produs nicio emotie” sau “Nu mi-a produs nici o emotie”?
GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “Ei o sa plece” sau “Ei or sa plece”?
Sursa: Monica Pop