Pentru a evita o cacofonie ori, alteori, din pretiozitate sau/si ignoranta, multi vorbitori folosesc impropriu locutiunea comparativa “ca si” in locul lui “ca”. Este o greseala extrem de frecventa si, din pacate, intalnita chiar si in exprimarea oamenilor instruiti. Lingvistii atrag atentia ca eroarea se produce din cauza unei false sinonimii realizate – in anumite contexte – intre cei doi termeni. Vom lamuri, in lectia de gramatica de astazi, diferenta dintre “ca” si “ca si”, in ce constructii pot fi echivalate ca sens si cand nu.
Potrivit lingvistului G. Gruita, cuvantul “ca” (adverb) in limba romana are doua sensuri de baza si exprima o echivalare sau o asemanare. Concret, poate insemna “in calitate de”, “drept” sau poate fi inlocuit cu locutiunea comparativa “ca si”, dar doar atunci cand are sensul de “la fel ca”, “in felul lui” etc.
Exemple: “Este invitat ca presedinte” (in calitate de, drept), sau “Ca recompensa a primit o excursie” (drept recompensa…). Adverbul “ca” echivalent cu locutiunea “ca si” apare in exemple ca “Are ochii ca maica-sa ” (sau “Are ochii ca si maica-sa”), adica “la fel ca”, in felul”.
Tinand cont de cele expuse mai sus, este gresit sa spunem (scriem) “Este invitat ca si presedinte” sau “Ca si recompensa…”etc. In exemplele din titlu, a doua varianta este exclusa, iar prima este suparatoare din punct de vedere fonetic, observandu-se usor cacofonia.
Prin urmare, varianta corecta este “Lucreaza in calitate de constructor”. In situatii de acest fel, pentru a evita greseala, lingvistii recomanda inlocuirea lui “ca” prin sinonimele sale “in calitate de”, “drept” sau prin schimbari de topica.
Repetam ideea, subliniata in lectiile anterioare de gramatica, de a evita exprimarile orale de tipul “ca virgula coleg”, care, pe langa faptul ca atrag atentia asupra greselii comise, produc hilaritate.
Sursa: Monica Pop