Din categoria greselilor de scriere frecvente fac parte si cele comise din cauza asemanarii grafice dintre cuvinte care au, insa, de cele mai multe ori, valori gramaticale diferite. Intrucat imbinarile de termeni de acest fel sunt numeroase in limba romana, in lectia de astazi ne vom referi doar la constructiile care ar putea crea confuzii in scriere.
Cand scriem “bineinteles” si cand “bine inteles”? Atunci cand “bineinteles” are intelesul de “fireste” se scrie impreuna (ex. “Bineinteles ca stiu”- valoare de adverb), iar atunci cand are sensul de sine statator, adica “un lucru bine inteles” (adj si adverb) se scrie separat.
O confuzie de scriere este posibil sa se faca si intre constructiile “dinafara” si “din afara”. Atunci cand termenul “dinafara” are sensul de “pe de rost” se scrie impreuna. Exemplu: “Invata tot pe dinafara”. In cuvinte separate apare atunci cand poate fi raportat la “inauntru” (ex. “Din afara totul parea in ordine).
“Demult”, cand are sensul de “odinioara”, “candva”, se scrie impreuna (ex. “Demult, in sat existau vrajitoare”), iar atunci cand e vorba de un anumit interval de timp, termenii se scriu separat (ex. “De mult (timp) nu te-am mai vazut). O situatie similara este si in cazul termenului altadata, scris impreuna are sensul de “odinioara, candva” si separat cand e vorba de “o alta data” cand ai programat ceva.
“Deloc” se scrie impreuna cand are sensul de “nicidecum” (ex. Nu se descurca deloc”) si in cuvinte separate cand inseamna “originar” (ex. Este de loc din Iasi).
Greseli frecvente se produc si in cazul scrierii adverbelor “deoparte” si “intruna”. “Deoparte”, cand are intelesul de “izolat” se scrie legat (ex. Sta deoparte si nu vrea sa comunice”) , iar atunci cand este in opozitie cu “alta parte”, apare in cuvinte separate (ex. “Pe de o parte ma bucur, pe de alta ma intristez”).
“Intruna”, cand apare cu sensul de “fara intrerupere, neincetat”, se scrie impreuna, iar in contexte de tipul “Intr-una din zile a plecat” (prepozitie si pron. neh) se scrie cu cratima, cuvintele avand valori morfologice diferite. Prin urmare, in exemplul din titlu, doar prima varianta este scrisa corect.
CITESTE SI:
- GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “Promovabilitatea a fost de 70%” sau “Promovarea a fost de 70%” ?
- GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – Din “perlele” candidatilor la Primaria Baia Mare
Sursa: Monica Pop