Gratian Talos (50 de ani), numit in noiembrie 2012 pe filiera politica (PNL) director al Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures si in iunie 2013 presedinte al PNL Baia Mare (fara contracandidat), motiva ca profesia sa, cea de jurist, nu este incompatibila cu performanta manageriala ceruta de noile functii. „Faptul ca sunt jurist nu inseamna ca nu pot fi un bun manager (…). Rolul meu e sa gospodaresc cat mai bine institutia”, a mentionat Talos. insa ce calitati manageriale a demonstrat de-a lungul timpului „alesul” liberalilor?
Scurta traiectorie politica
Noul presedinte al PNL Baia Mare, originar din Zalau (jud. Salaj), a avut mai multe tentative de a accede politic pe scena administratiei locale. Avand domiciliul in Satu Nou de Sus – localitate care face parte din teritoriul administrativ al orasului Baia Sprie -, Talos n-a reusit insa nici macar sa fie ales ca delegat satesc – consatenii sai preferand, in 2008, un fost consilier local, pe care l-au desemnat sa le reprezinte interesele in cadrul Consiliului Local (CL) Baia Sprie (satele care nu au reprezentare in consiliul local au dreptul sa-si aleaga un delegat care sa participe la sedintele forului si sa sustina proiecte de hotarare ce privesc respectiva comunitate, fara insa a vota, functia fiind onorifica).
In vara anului 2010, „implicatul in problemele comunitatii din Satu Nou de Sus” a iesit, pasager, la rampa din postura de presedinte al unui ONG pe care l-a creat, probabil pentru a putea fi si el presedinte undeva. Respectivul ONG, Asociatia Speranta pentru viata, a avut atunci singura actiune: a adunat donatiile satenilor pentru sinistratii din Moldova.
In august 2011, Talos a urcat, nebagat in seama, ca un veritabil anonim, in „barca politica” a Partidului Conservator, impreuna cu valul exclusilor din PNL Maramures (Zamfir Ciceu, Cornelia Negrut etc.). Reintoarcerea si reprimirea sa in filiala liberala a avut loc la fel de muteste, poate si pentru ca era neimportanta nu doar pentru opinia publica, ci si pentru liberali. Totusi, acestia au aflat de noul lor coleg in momentul in care a fost recompensat pentru amicitia cu fostul deputat Ioan Hoban cu functia de substituent al lui Iuliu Szekely, fost sef al SGA Maramures, iar apoi, la nici opt luni distanta calendaristica, cu dreptul de a candida el cu el pentru sefia filialei municipale Baia Mare a PNL. si a castigat, demonstrand ca, daca nu poti sa devii delegat satesc, ai toate sansele sa fii „impus democratic” presedinte la liberali.
Scurta traiectorie de manager
Revenind la autoclamatele calitati manageriale ale lui Gratian Talos, mentionam concesionarea terenului pe care comunistii din Satu Nou de Sus au facut Cooperativa Agricola de Productie, loc ce a devenit sediul firmei sale, SC Multiter SRL, infiintata in 2006, care avea ca obiect de activitate lucrari de constructie a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. Numai ca Talos, ca un bun manager, uita sau nu reusea sa-si plateasca furnizorii, asa ca pe rolul instantelor de judecata au aparut mai multe spete in care diverse firme incercau sa-si recupereze banii datorati de firma patronata de actualul manager al SGA Maramures si sef al liberalilor baimareni.
Seriozitatea firmei manageriate de Talos poate fi dedusa si din anuntul de angajare al unui… ospatar (!) – in conditiile in care firma sa avea ca obiect de activitate lucrari de constructie -, anunt postat pe internet in ianuarie 2009, atunci cand firmele neplatite faceau poteca la usa patronului din Satu Nou de Sus: „Multiter SRL Satu Nou de Sus angajeaza persoana dinamica (indiferent de sex, religie, varsta etc.), cu experienta minima obligatorie, pentru perioada determinata, cu posibilitate de angajare definitiva (in) functie de prestatie, conditii avantajoase”.
In fine, jocul de-a neplata s-a sfarsit, in acest caz, in 10 iunie 2009 cand, satula de neonorarea de catre Talos a obligatilor contractuale, firma Comat (distribuitor en gros de materiale de constructii) a cerut deschiderea procedurii generale de insolventa impotriva Multiter Satu Nou de Sus, iar judecatorii Completului Falimente nr. 3 au dispus notificarea deschiderii procedurii de faliment, numind ca administrator judiciar pe Pro Insolv IPURL Baia Mare (lichidator judiciar Ioan Coman).
Deci Talos si-a manageriat firma atat de „bine” incat a bagat-o in faliment. insa nu a parut c-ar fi invatat din greselile comise. La doar o luna dupa ce i-a fost retras dreptul de decizie asupra firmelor, in septembrie 2009, Talos a devenit actionar cu 98% al firmei Electroconsult SRL Baia Mare, detinuta de Dana Rodica si Cristian Radu Ardeleanu (acum avocat in Baroul Maramures), ultimul ramanand actionar „simbolic” cu 2% din actiuni. Acea firma avea activitatea suspendata din 1 mai 2009, Talos a reactivat-o introducand-o in circuitul economic (activitatea s-a reluat in regim de urgenta, la 16 septembrie 2009), a devenit administrator unic, a mutat sediul social la el acasa si a modificat obiectul de activitate in (cum altfel?) lucrari de constructie a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale.
Practic, Talos si-a „facut rost” de un alt nume pentru firma cu care a continuat ceea ce incepuse cu Multiter, sanctionata cu insolventa, numai ca nu mai trebuia sa isi bata capul cum sa le dea banii datorati celor care l-au crezut onest si potent om de afaceri, schimband firma cu care se juca de-a bunul manager. Administratorul judiciar a cerut in instanta asumarea raspunderii de catre administratorul firmei, respectiv Gratian Talos, adica exista date care sa conduca la ideea ca societatea a fost condusa prost cu intentie.
De altfel, Talos a fost atat de des pomenit de Completul specializat Falimente nr. 5, care a dispus de atatea ori solutia incuviintarii executarii silite firmelor ramase neplatite de bunul manager, acum numit sa managerieze o institutie a statului roman (SGA Maramures), incat, daca legea s-ar si aplica, presedintele liberalilor baimareni n-ar mai avea nici dupa ce bea apa. Pana acum s-a admis solutia executarii silite a firmei Multiter si a bunurilor fostului administrator al acesteia, Gratian Talos, pentru recuperarea creantelor urmatoarelor firme si institutii: Malus Plus, Multicom, Mezy Com, CEC Bank SA Sucursala Satu Mare, DGFP Maramures. Unele procese au durat trei ani, iar patronii firmelor care s-au luptat atata timp in instantele de judecata pentru a-si recupera banii de la datornicul Talos au alte calificative la adresa managerului SGA Maramures care s-a autodeclarat „bun manager”.
Mai mult, obiceiul lui Talos s-a extins si in afacerile facut in numele noii sale firme, Electroconsult: instanta a decis investirea cu formula executorie pentru datoriile catre firmele Driada Cons – neplatita din 2010 -, Coramet Import Export – neplatita din 2012 – si North Invest Company.
In fine, la niciun an dupa preluarea firmei Electroconsult, in 2010, Talos a fost amendat de inspectorii de la ITM Salaj (judet de unde e originar si unde presta lucrari), pentru ca a fost gasit cu cinci muncitori care lucrau „la negru”, fapt consemnat in documentele oficiale ale institutiei. in documentele oficiale, in acel an, firma figureaza ca avand opt angajati, mult prea putini pentru o firma de constructii. De altfel, cat de performanta era firma de constructii a lui Talos se deduce din cifra de afaceri, mai mica decat a unui chiosc: 49.194 lei. De asemenea, Talos acumulase deja datorii de peste 140.000 de lei si din nou economistii s-ar putea pronunta asupra competentelor de manager ale unui om care incaseaza 50.000 de lei si cheltuie de aproape trei ori mai mult.
Dator si la bugetul local
Desi Primaria Baia Sprie considera, ilegal, ca datoria publica pe care Gratian Talos o are la bugetul local constituie „o informatie clasificata”, surse informate din cadrul CL Baia Sprie, implicate la varful administratiei publice locale si in comisia de buget-finante a forului administrativ, au precizat ca aceasta „depaseste 50.000 de lei”.
„Talos are, de mai multi ani, datorii constituite din impozitul pe terenul concesionat (aici sunt cele mai multe, vreo 50.000 de lei) si pe cladirile pe care le detine (cam 1.700 de lei). El a venit la noi sa facem o compensatie, sustinand ca si Primaria ii este datoare cu niste bani pentru ca ar fi zugravit scara interioara a sediului nostru. Numai ca a venit cu niste devize umflate, ca si cum ar fi zugravit Casa Poporului, si, cel mai important, el a efectuat acea lucrare benevol. De aceea nu exista niciun contract intre Primarie si firma lui! Daca am accepta acea compensare am comite o ilegalitate.
Practic, el a venit prin 2006-2007, pe vremea lui Barboloviciu Valer (n.red., fostul primar al localitatii), si i-a spus ca are un material foarte bun si ca zugraveste gratis primaria. A venit cu cativa tigani si au intins aia maglavaisul si asta a fost tot. Au strans si au plecat. Nici nu l-au facut ca lumea, ca au pus tencuiala aia si peste cabluri si tevi. Acuma, dupa ce i s-a cerut sa-si plateasca datoriile, a venit cu compensarea asta. Da’ n-are niciun contract, noi i l-am cerut sa-l aduca, dar n-a adus nimic”, a mentionat o sursa din administratia locala.
Alta persoana din administratia orasului a confirmat lipsa contractului pentru ceea ce Talos numeste „reabilitarea” cladirii construita in 1739, pe ruinele vechii cladiri a primariei distrusa de tatari in anul 1539, precizand ca exista titlu executoriu pentru recuperarea banilor, dar ca „deocamdata n-au fost facute demersurile, adica n-a fost pus in aplicare (dus la executorul judecatoresc sa recupereze banii). Acuma, stiti cum e, e mai greu, ca a primit si functia asta la PNL, e cu domnul Hoban, si… totul se invarte politic. Asta e!”.
Clamata apropiere a lui Gratian Talos de fostul deputat liberal Ioan Hoban, despre care se afirma ca ar fi principalul artizan al propulsarii unui anonim pe scena politica locala in functia de presedinte al PNL Baia Mare, a fost si subiectul unui scandal intre institutia in care Talos a fost numit ca manager, SGA Maramures, si o asociatie sportiva, Simared.
Conducerea clubului nautic baimarean l-a acuzat pe Talos ca a incercat sa intre abuziv pe terenul bazei sportive (initial, sportivilor le-a fost interzis sa treaca pe langa cabana de la Barajul Firiza si li s-a spus sa-si faca un alt drum, apoi s-a trecut chiar la demolarea de catre angajati ai SGA Maramures a unui gard de pe terenul clubului, actiune oprita doar dupa interventia politistilor). Conform acestora, actiunea ilegala a lui Talos ar fi fost demarata pentru a putea facilita un biznis al mentorului sau politic, fostul deputat Ioan Hoban, care viza inchirierea cabanei SGA si construirea unui ponton, iar sportivii clubului nautic i-ar „incurca”.
„Grati, cosiler”: inept, agramat, caut loc de munca
Nu stiu daca pare incredibil, este insa greu de crezut ca „bunul manager” Gratian Talos si-a postat, inaintea ascensiunii sale politice girate de Ioan Hoban, un anunt de angajare pe un site de specialitate. Dupa discursul sau monosilabic si inept de la depunerea candidaturii sale pentru alegerea in functia de presedinte al PNL Baia Mare („Ma numesc Gratian Talos si am 50 de ani. Sunt jurist si sunt membru al PNL inca de la infiintarea formatiunii”), anuntul sau de angajare dovedeste ca omul e complet agramat.
Iata-l, integral si asa cum l-a scris presedintele PNL Baia Mare si directorul SGA Maramures: „gratian, cosiler (!) juridic, sc electroconsult srl / Experienta: cosiler (!) juridic, sc electroconsult srl. / Institutii / profesii liberale Juridic (august 2004 – prezent) / activitate de cons juridic, management, marcheting (!) / Studii: univ. vasile goldis arad, Arad / Facultate (terminat) 2000-2004 / Abilitati: bun organizator. rezistenta la stres, program prelungit / Limbi straine vorbite: Italiana – Avansat / Certificaari (activitati) – Hobby: voluntariat, asociatia speranta pt.viata; curs manager proiecte; sport, muzica simfonica, excursii.”
La fel de greu credibil e ca „gratian” (care a oferit suficiente informatii sa risipeasca orice umbra de indoiala privind o eventuala coincidenta de nume) vorbeste limba italiana la nivel avansat, in conditiile in care el nu e capabil sa scrie corect in limba sa materna.
Sursa: Catalin Vischi