Vezi VIDEO
Acum, cand alimentele ecologice, de post sau “de criza”, se afla la mare cerere, putini stiu ca pe dealurile de pe Pietris, la mijlocul rutei dintre Baia Mare si Targu Lapus, padurile sunt intesate cu usturoi… gratuit. I se mai spune aiurda, usturoita, usturoi salbatic, usturoi de padure ori usturoiul ursului si odinioara era extrem de cautat de culegatori. Astazi, leurda, caci despre aceasta planta este vorba, si-a pierdut din popularitate. Insa restaurantele care servesc mancaruri traditionale cunosc proprietatile acesteia si platesc ca sa o achizitioneze.
Leurda apare in luna martie ori la inceputul lui aprilie. Este o planta europeana, ce nu s-a aclimatizat pe alt continent si este considerata mult mai puternica in terapie decat usturoiul, fiind usor de recunoscut dupa miros.
Principala proprietate a leurdei este aceea de a detoxifia organismul, iar utilizarile acestei plante sunt impresionante: de la salate si pana la condimentarea carnurilor la cuptor, de la tincturi si pana la uleiuri sau chiar vinuri.
Odinioara, pe dealurile din Tara Lapusului puteau fi vazute grupuri de tigani, angajati de firmele de medicamente, care culegeau usturoiul salbatic. Acum, interesul a disparut, ceea ce nu inseamna ca in farmaciile naturiste nu sunt medicamente pe baza de leurda.
„Avem in oferta o tinctura, facuta cu alcool de cereale de 40 de grade, plus capsule. Sunt intrebuintate de persoane hipertensive, pentru viermi intestinali, intoxixatii alimentare, inclusiv pentru curatarea nicotinei din organism. Se fac din extract de leurda, dintr-o pulbere. Iar tinctura se pune de obicei in ceaiuri”, spune biolog Aurica Muntean, de la una din farmaciile naturiste din Baia Mare.
Sursa: Sandu Ruja