Consiliul National al Elevilor si Asociatia Elevilor din Constanta solicita Parlamentului si Ministerului Educatiei modificarea legislatiei, in sensul introducerii unor sanctiuni drastice pentru solicitarea si oferirea de sume de bani pentru fondul scolii.
Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de Consiliul National al Elevilor si Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), cele doua organizatii considera ca unitatile de invatamant solicita acesti bani elevilor pentru a acoperi lipsa finantarii din partea autoritatilor locale.
„Principiul gratuitatii invatamantului de stat este consacrat de prima teza a articolului 32, alineatul (4) din Constitutia Romaniei, acesta fiind reiterat si in Legea educatiei nationale, la articolul 9, alineatul (3). Din pacate, unitatile de invatamant sunt nevoite, de cele mai multe ori, sa ceara acesti bani elevilor, pentru a acoperi lipsa finantarii complementare din partea autoritatilor locale, refuzul acordarii acestui tip de finantare, din care, conform Legii educatiei, trebuie realizate investitii in scolii, asigurata paza s.a., fiind, din nefericire, o practica comuna in randul unitatilor administrativ-teritoriale”, se arata in comunicat.
Consiliul National al Elevilor si Asociatia Elevilor din Constanta sustin ca acest fapt poate inceta daca vor fi introduse sanctiuni drastice pentru colectarea fondului scolii.
„Fondul scolii a devenit o practica cutumiara in randul societatii romanesti, acordarea acestuia avandu-si originile in perioada comunista si perpetuandu-se si in epoca post-decembrista, in mentalul colectiv al comunitatii intrand faptul ca acest lucru este normal. CNE si AEC considera ca aceasta practica poate fi oprita doar prin introducerea unor prevederi prin care sa poata fi sanctionati drastic toti cei care pretind sau ofera fondul scolii. De asemenea, concomitent cu introducerea sanctiunilor pentru colectarea fondului scolii, suntem de parere ca art. 103 din Legea educatiei trebuie modificat, in sensul in care finantarea complementara sa devina obligatorie, in prezent norma fiind permisiva, iar autoritatile locale luand decizia, de cele mai multe ori, sa nu acorde aceste sume de bani”, precizeaza sursa citata.
Elevii mai solicita Ministerului Educatiei, Asociatiei Municipiilor din Romania, Asociatiei Oraselor din Romania, precum si Asociatiei Comunelor din Romania sa faca presiuni pe langa conducerea unitatilor administrativ-teritoriale, in vederea acordarii unei finantari complementare corespunzatoare unitatilor de invatamant din raza acestora.
Sursa: Mediafax