California a adoptat luni restricţii dure din cauza Covid-19, ordonând oamenilor să stea acasă şi închiderea magazinelor neesenţiale, în timp ce statul New York a cerut spitalelor să mărească numărul de paturi cu 25%, în condiţiile în care Statele Unite să pregătesc pentru o nouă creştere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus în timpul sărbătorilor, transmite Reuters.
Ordinul guvernatorului Californiei, Gavin Newsom, a intrat în vigoare la o zi după ce statul a stabilit un record de peste 30.000 de cazuri noi de Covid-19, apărute în zone din sudul Californiei, unde mai puţin de 15% din paturile de spital de terapie intensivă rămân disponibile. În plus, cinci comitate din nordul Californiei, care înconjoară zona golfului San Francisco, au impus în mod voluntar restricţii chiar înainte de a atinge capacitatea maximă a unităţilor de terapie intensivă. Combinate, zonele acoperă aproximativ trei sferturi din cei aproape 40 de milioane de oameni ai statului, informează News.ro.
Dr. Celine Gounder, membru al consiliului consultativ pentru coronavirus al preşedintelui ales Joe Biden, a declarat că statul California are puţine opţiuni.
”Având în vedere cât de scăpat de control este virusul în acest moment, trebuie să apelăm din nou la unele dintre aceste restricţii”, a declarat Gounder pentru CBS News.
”În mod ideal, ar trebui să fim mai proactivi.”
Raportând duminică peste 30.000 de cazuri noi, statul a depăşit maximul anterior de 21.986 stabilit pe 4 decembrie şi a înregistrat un record al pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19.
La nivel naţional, infecţiile cu COVID-19 din Statele Unite sunt la un nivel de vârf, cu o medie de 193.863 de cazuri noi raportate în fiecare zi în ultima săptămână, potrivit datelor oficiale obţinute de Reuters.
În SUA au fost înregistrate 14,7 milioane de infecţii şi 282.253 de decese legate de coronavirus, de la debutul pandemiei, cele mai multe din lume.
California se află din luna martie sub un ordin de şedere la domiciliu pentru toate serviciile, cu excepţia celor esenţiale.
Noile măsuri, care vor dura cel puţin trei săptămâni, interzic adunările private de orice dimensiune, închide toate infrastructurile, cu excepţia operaţiunilor critice, şi activităţile de vânzare cu amănuntul, impunând tuturor să poarte o mască şi să menţină distanţarea fizică.
Dar şerifii din comitatele Los Angeles, Orange şi Riverside au spus că vor refuza aplicarea ordinului.
Şeriful din comitatul Riverside, Chad Bianco, a declarat într-un mesaj video înregistrat în biroul său că ”nu va fi şantajat” pentru a pune în aplicare ordinele guvernatorului, iar şeriful din comitatul Orange, Don Barnes, a afirmat într-o declaraţie că subordonaţii săi nu vor răspunde apelurilor pentru a interveni în cazul încălcării obligativităţii de a purta mască, ordinele de şedere la domiciliu sau interzicerea adunărilor sociale.
În statul New York, pentru a evita un deficit al paturilor în spitale, oficialii din domeniul sănătăţii vor ordona spitalelor să îşi mărească capacitatea cu 25% şi vor cere medicilor şi asistentelor aflaţi la pensie să se întoarcă la muncă, a declarat luni guvernatorul Andrew Cuomo.
În cazul în care rata de spitalizare nu reuşeşte să se stabilizeze în următoarele cinci zile, restaurantele cu servire în spaţii închise din New York City vor fi închise, a spus Cuomo.
Dr. Anthony Fauci, contactat de preşedintele ales Joe Biden pentru a fi principalul său consilierul său medical pentru coronavirus, a avertizat că creşterea infectărilor la nivel naţional s-ar putea agrava după vacanţa de sfârşit de an.
După ce milioane de oameni au ignorat sfaturile experţilor şi au călătorit pentru vacanţa de Ziua Recunoştinţei în noiembrie, Fauci a anticipat că americanii se vor comporta din nou într-un mod imprudent în timpul fsărbătorilor de Crăciun şi Revelion.
Creşterea numărului de morţi apare de obicei la aproximativ trei săptămâni după creşterea infecţiilor şi a spitalizărilor.
”La mijlocul lunii ianuarie va fi probabil o perioadă proastă”, a spus Fauci, apărând împreună cu Cuomo în conferinţa sa de presă transmisă online.
Biden, un democrat, a declarat că va face din pandemie principala sa prioritate la preluarea preşedinţiei de la Donald Trump, pe 20 ianuarie.