Echipele de salvare din Ucraina au decis, miercuri, sa foloseasca tancuri modificate pentru a stinge incendiul gigantic izbucnit luni seara la un depozit petrolier de langa Kiev si care a provocat o puternica poluare in zona, informeaza AFP.
Cinci rezervoare petroliere continuau sa arda, miercuri, a anuntat seful Serviciului pentru Situatii de Urgenta al Ucrainei, Mykola Cecetkin, adaugand ca se pregateste un nou “atac cu spuma”, cu ajutorul extinctoarelor, in dupa-amiaza zilei de miercuri.
“S-a decis sa fie utilizate tancuri de pompieri, pentru a facilita accesul” la focarele de incendiu, a anuntat, la randul sau, ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov.
Este vorba de vehicule de pompieri pe senile, create in 2010 pe baza un tanc T-64, intr-o uzina din Harkov, in estul Ucrainei. Aceste “tancuri” vor veni in sprijinul celor “45 de vehicule, 300 de oameni si a unui tren de pompieri” deja mobilizati la fata locului, potrivit aceleiasi surse.
O coloana de fum negru, dens, continua sa se ridice miercuri deasupra zonei afectate, la 30 de km sud-vest de capitala ucraineana, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la fata locului. Potrivit lui Avakov, tactica echipelor de salvare este de a nu lasa focul sa se propage, lasand insa sa arda rezervoarele. “Nu vrem sa grabim procesul, riscand viata pompierilor”, a scris ministrul de interne ucrainean pe pagina sa de Facebook.
Cel putin trei pompieri si un angajat al depozitului au murit in urma incendiului care s-a declansat luni seara si care a provocat o serie de explozii puternice marti, dupa ce focul s-a propagat la alte rezervoare, potrivit bilantului oficial. La Kiev, concentratia de substante toxice in aer “a depasit toate normele”, a anuntat primarul capitalei Vitali Kliciko, care a ordonat stropirea strazilor.
Serviciile sanitare ale capitalei ucrainene le-au recomandat la randul lor copiilor si femeilor insarcinate sa se abtina de la lungi plimbari in aer liber. Substanta cea mai periculoasa este benzopirenul, agent cancerigen, care poate ramane in aer timp de mai multe saptamani, a explicat, pentru AFP, Iaroslav Movcian, directorul Centrului ecologic ucrainean.
Sursa: Agerpres