Vezi VIDEO
In Maramures circa 2.100 de persoane sunt consumatoare de cannabis si alte 1.300 de substante noi cu proprietati psiho-active (SNPP). Datele au fost facute publice in cadrul unui raport al Agentiei Nationale Antidrog (ANA), privind prevalenta consumului de droguri ilegale in Romania la finalul anului 2013.
Potrivit acestui document, consumul de droguri a crescut fata de 2010, de la 4.3% la 6.6% din totalul populatiei, cea mai grava evolutie avand-o cannabisul, unde consumul a evoluat de la 1.6% la 4.6%.
Regiunea de Nord-Vest se situeaza printre primele din tara in ceea ce priveste consumul drogurilor ilegale, unde ne aflam pe locul 3, cu un procent de 2.5% din totalul populatiei. Pe acelasi loc suntem si in ce priveste consumul de cannabis, cu 4.2%, si de substante noi cu proprietati psiho-active, unde proportia consumatorilor este de 1.5%
“Maramuresul sta bine, intre ghilimele. Regiunea de Nord-Vest prezinta procente destul de ingrijoratoare, iar daca facem o raportare la judetul Maramures, avem valori care ne ridica un semn de exclamare si care atrag atentia ca trebuia facut mai de mult. Avem multi tineri consumatori de droguri ilegale, multi tineri care consuma alcool, in combinatie cu droguri si care se expun la atitudini anti-sociale si isi distrug viitorul”, a declarat Victor Kiritescu, medic in cadrul Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Maramures.
Cel mai consumat drog, in Maramures, este cannabisul, unde rata consumului, la nivelul tarii, este de 6.6% la populatia intre 15 si 24 de ani, respectiv de 7.4% la persoanele cu varsta intre 25 si 34 de ani.
“Din perspectiva Romaniei, cel mai consumat drog este cannabisul, apoi urmeaza substantele noi cu proprietati psiho-active, asa-zisele etnobotanice, consumul de ecstasy, de heroina, dar care sunt la valori in scadere fata de primele doua, care in schimb sunt in crestere. Undeva in jurul a 3.550 de consumatori avem in judetul Maramures, dintre care peste 2.100 de cannabis, undeva la 1.300 de consumatori de substante noi si proprietati psiho-active. Iar acestea sunt valori pentru decembrie 2013. Daca luam in considerare fenomenul in crestere, inseamna ca acum valorile sunt mult mai mari”, a adaugat medicul Victor Kiritescu.
In ceea ce priveste varsta de debut in consumul de droguri, si aici valorile sunt ingrijoratoare. Potrivit raportului ANA, cea mai mica varsta declarata de un respondent in debutul consumului de cannabis a fost de 10 ani, iar media de debut este de 20 de ani.
“Scaderea varstei de debut in consum a fost in permanenta o tendinta. Daca avem cazuri izolate unde varsta de debut poate sa fie halucinanta – 3 ani in consumul de alcool, 7 ani in consumul de tutun, 12 ani in consumul de substante noi cu proprietati psiho-active si cannabis – este trist, dar adevarat”, a adaugat Kiritescu.
Potrivit specialistilor, tinerii care incep sa consume droguri ar trebui sa se gandeasca in primul rand la sanatatea lor, iar apoi la faptul ca acest lucru este ilegal in Romania si ca viitorul lor este compromis din toate punctele de vedere.
“Isi distrug viitorul intr-un mod pe care nu il banuiesc in momentul debutului. Practic, se asaza singuri la marginea societatii, fara sa isi dea seama ca le va fi mult mai greu sa revina, odata ce s-au marginalizat. Problema majora pentru ei, pe care foarte putini o inteleg, este ca in momentul de fata, in Romania, se pedepseste consumul de droguri ilegale, detinerea in vederea consumului propriu si traficul. In momentul unui debut in consumul de droguri ilegale el se expune in a avea parte de un tratament cu caracter penal. Asta inseamna un viitor ratat”, a explicat Victor Kiritescu.
Chiar daca inregistreaza valori mult mai scazute, de sub 1%, de pe “piata” drogurilor ilicite din Maramures nu lipsesc nici amfetaminele, ciupercile halucinogene, LSD-ul, ketamina si heroina.
Sursa: Tania Purcaru