Vezi VIDEO
Situatie grava in Maramures, in sistemul de protectie al copilului. La Telefonul Copilului, un numar de urgenta special creat pentru a semnala cazurile de abuz sau neglijare a celor mici, raspunde un singur om, pentru ca Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC) nu are personal suficient. Mai mult, acest serviciu nu este disponibil 24 de ore din 24, cum ar fi normal, pentru ca psihopedagogul delegat sa se ocupe de acest numar este si el om si are nevoie si de somn.
Problema a fost semnalata conducerii DGASPC in urma cu mai multe saptamani de catre angajatii Serviciului Abuz – Neglijare, dar nimeni nu a facut nimic pentru rezolvarea ei.
„Telefonul Copilului se afla in grija Serviciului Abuz-Neglijare, care este alcatuit in acest moment din doi angajati – un psihopedagog pe zona Baia Mare si un asistent social pe zona Sighetu Marmatiei. Acesti doi oameni sunt ajutati in regim de voluntariat de cate un psiholog. Telefonul Copilului este, astfel, in totalitate deservit de psihopedagogul angajat al Serviciului Abuz-Neglijare”, a declarat Raoul Dromereschi, seful Serviciului Abuz – Neglijare din cadrul institutiei de protectie a copilului.
In 2013 la acest numar de telefon au fost semnalate circa 60 de cazuri, unele grave, care au necesitat chiar si interventia asistentilor sociali in toiul noptii, in diverse zone din Maramures.
„Noi, la nivelul intregului Serviciu Abuz – Neglijare am avut un numar de 593 de semnalari de posibile situatii de abuz sau neglijare a copiilor, iar dintre aceste sesizari, un procent de aproximativ 10% au fost semnalate prin Telefonul Copilului. Unele dintre acestea, putin ce-i drept, au necesitat interventie inclusiv la ore tarzii din noapte, iar cateva dintre cazurile semnalate la Telefonul Copilului au fost cazuri grave”, a explicat Raoul Dromereschi.
Desi recunoaste ca nu are angajati suficienti, Nicolae Boitor, directorul institutiei, spune ca lucrurile se desfasoara normal in ceea ce priveste regimul de functionare al Telefonului Copilului. Cu toate acestea, el marturiseste ca nu stie cu siguranta daca cineva raspunde mereu la numarul de urgenta.
„Eu stiu ca Telefonul Copilului functioneaza in regim normal. Nu am avut probleme de genul acesta. Sigur ca, din pacate, exista probleme de personal la nivel de directie, dar si la Serviciul Abuz unde, din pacate, au plecat in ultimul timp trei oameni. Dar noi incercam sa asiguram toate urgentele care sunt la nivel de directie si lucram in regim normal. Eu cred ca si daca suna cineva la 11 noaptea i se va raspunde”, a declarat Boitor.
Telefonul Copilului poate fi apelat la numarul 116.111 si poate fi folosit in orice situatie de abuz asupra minorilor, fie in familie, la scoala, in centrul de plasament, pe strada sau in orice alt mediu in care se afla acestia.
Sursa: Tania Purcaru