Vezi VIDEO
De aproape un deceniu se chinuie Consiliul Judetean Maramures sa construiasca un depozit ecologic pentru neutralizarea deseurilor din judet. Construirea lui ar fi, de fapt, realizarea de catre CJ al celui mai amplu proiect finantat din bani europeni si i-ar asigura presedintelui Ciceu inca un mandat. Numai ca tot ceea ce incepe prost se termina intotdeauna si mai prost, astfel ca pe ultima suta de metri, se cauta solutii de avarie: lucrari facute abuziv, la fel ca si cele de pe rampa de gunoi de la Grosi, pentru care Zamfir Ciceu are si explicatii.
„Inchiderea acestui depozit neconform nu se realizeaza haotic sau nu se realizeaza fara vreun anume plan sau fara un anume program. Lucrarile privind contractul de inchidere a tuturor celor sase depozite neconforme au facut obiectul unui singur contract, respectiv Proiectare plus executie, inchidere depozite neconforme. Asa dupa cum stiti, se inchid de urmatoarea maniera stabilita prin studiul de fezabilitate anterior preluarii mandatului de catre noi si agreat de catre consultantul international pe care autoritatea de management a POS-ului de Mediu l-a avut dupa vreo 27 – 28 protocoale de corectie pe aceste modalitati, respectiv trei depozite se inchid in situ, adica pe loc, si trei se relocheaza”, a explicat Ciceu intr-o conferinta de presa desfasurata marti, 4 august.
Cele trei rampe de gunoi care se inchid pe loc sunt Viseu de Sus, Sighetu Marmatiei si Baia Mare. Astfel, potrivit proiectului intocmit de Consiliul Judetean Maramures la Sighetu Marmatiei vor ajunge gunoaiele de la Borsa iar la Baia Mare cele de la Targu Lapus si Seini.
Rampa de la Seini este inchisa inca din anul 2010 iar cea de la Targu Lapus din anul 2012, iar din punctul de vedere al presedintelui Consiliului Judetean aducerea celor cateva zeci de mii de metri cubi de desuri in buza baimarenilor nu ar reprezenta, de fapt, niciun pericol pentru sanatatea lor.
„Ce exista depozitat acolo deja este un deseu maturat, este un pamant cu mai multe reziduri si care va constitui, pana la urma, una din bazele de tasare a ceea ce inseamna partea de structura a inchiderii la Baia Mare, acelasi lucru si la Targu Lapus cu diferenta ca acest depozit a fost inchis in 2012 dar gradul de depozitare in 2012 a fost extrem de redus. Potrivit declaratiilor operatorului de atunci au fost doar 35 de tone depuse in anul 2012”, a mai adaugat Ciceu.
Mai mult, acesta sustine ca mutarea celor cateva zeci de mii de metri cubi de gunoaie in imediata apropiere a municipiului Baia Mare nu ar constitui niciun pericol pentru cei aproape 140.000 de locuitori.
„Si vreau sa va mai spun un singur lucru: nu inseamna ca daca se relocheaza cele doua se produce o crestere a poluarii la nivelul depozitului care se ecologizeaza din Satu Nou de Jos, dimpotriva. Se reduce si se va reduce total aceasta poluare. Au fost diferite momente oarecum emotionale bazate pe stari oarecum mai mult sau mai putin elegant exprimate intre reprezentantii constructorului, ai operatorului. Cred ca trebuie sa trecem peste aceste momente emotionale, sa ne gandim cu totii ca avem de dus la bun sfarsit un proiect”, a argumentat presedintele.
Ca sa convinga audienta ca proiectul este clar, Ciceu a citat chiar din contractul de finantare si a reamintit ca acest contract a fost incheiat abia dupa ce toate primariile din judet au fost de acord cu acest lucru.
„Vreau sa va informez ca, potrivit contractului de finantare incheiat de catre beneficiar, care este Judetul Maramures si Autoritatea de Management din cadrul Ministerul Mediului, de la acel moment sunt prevazute toate drepturile si obligatiile pe care le are fiecare dintre parti. Totodata, una dintre conditiile prealabile incheierii acestui contract de finantare a fost semnarea documentului de pozitie, asa numitul acord de asociere intre toate UAT-urile judetului Maramures, pe care-l am si care o sa vi-l pun la dispozitie in masura in care doriti, prin care toti actorii implicate, si aici ma refer la autoritati, au agreat ceea ce ne-a solicitat prin protocoalele de corectie, autoritatea de management”,a punctat Ciceu.
Potrivit acestui protocol, toate primariile din judetul Maramures sunt obligate sa abordeze si sa gestioneze problema deseurilor in mod unitar si integrat, sa rezilieze toate contractele de salubrizare aflate in desfasurare in momentul in care proiectul este operational si, mai mult, toate mijloacele proprii de colectare sau transport a deseurilor pe care le au in proprietate vor fi puse in mod gratuit la dispozitia proiectului, chiar daca este vorba de bunuri si mijloace achizitionate prin fonduri nerambursabile. Acest protocol a fost semnat de toti primarii judetului si se aplica, dupa cum spune Ciceu, fara nicio exceptie.
„Asa ca a veni astazi si a spune dupa momentul la care iti asumi o obligatie ca mie nu mai imi convine taxa, ca mie nu mai imi convine tarif, ca eu vreau sa imi fac sistem de colectare separat, ca mie nu imi place sa facem gestiune delegata si trebuie sa facem gestiune directa, este putin tarziu si produce consecinte”, a spus Ciceu.
Astfel, potrivit contractului de finantare, consecintele ar fi, de fapt, pierderea finantarii si obligatia de a inapoia banii primiti.
„Proiectul devine neeeligibil daca intervin situatii prevazute la articol 4, aliniat 4, si articolul 4, aliniat 4 zice ca autoritatea de management isi rezerva dreptul de a solicita restituirea sumei alocate ca finantare nerambursabile daca in timpul implementarii proiectului sau in termen de cinci ani de la data finalizarii proiectului, conditiile de operare variaza semnificativ fata de premisele initiale luate in calcul la nivelul finantarii nerambursabile si, sau apar modificari substantiale care afecteaza natura operarii. Natura operarii este gestiunea delegata nu gestiunea directa”, a citat presedinte Consiliului Judetean Maramures din contractuld e finantare.
Pe scurt, Ciceu cauta un tap ispasitor in conditiile in care proiectul nu va fi dus la final, si este greu de crezut ca se va intampla acest lucru. Astfel, pentru ca abia acum ies la iveala hibele acestui proiect, presedintele Consiliului Judetean Maramures cauta deja un eventual vinovat, in carca caruia sa arunce esecul nerealizarii depozitului ecologic…
Sursa: Ana Pop