Gravidele din România au la dispoziție o aplicație prin care pot să obțină sfaturi de la medicii specialiști. Aplicația este disponibilă deocamdată pentru telefoanele cu Android și asigură, în esență, o discuție online cu medicul colaborator.
Pentru moment, sunt înscriși 11 medici în aplicația Femyo, iar pe viitor, dezvoltatorii vor să extindă serviciile și pentru alte specialități de medicină.
O sesiune de chat specializat durează maximum 15 minute, iar prețul plătit de utilizatoare se situează între 9 și 50 de lei, în anumite cazuri chiar mai mult. Din banii plătiți, 20% oprește firma care a dezvoltat aplicația, ”clinica” online iar restul merge la medicul care a făcut consultul virtual.
Ideea le-a venit Claudiei Munteanu și Daniel Stan (33 de ani), economiști care au lucrat o perioadă în Thailanda pentru o companie multinațională de telemedicină online, relatează startupcafe.ro.
150.000 de dolari a costat aplicația, spun ei. Româncele însărcinate pot lua legătura cu medicii înrolați în aplicație, pentru sfaturi medicale dedicate, pe chat.
Pacienta plătește suma către Femyo, prin sistemul online Netopia. Aplicația medicală oprește un „comision de clinică” de 20% și virează restul de 80% către doctorul respectiv.
Momentan, sunt 11 medici înrolați la Femyo, cei mai mulți specializați în obstetrică și ginecologie, startup-ul fiind în plină consolidare a bazei de medici parteneri. O altă sursă de bani este publicitatea: diverși furnizori de servicii medicale, cum sunt băncile de celule stem, își fac reclamă în Femyo Claudia și Daniel spun că, într-o lună, vor introduce un serviciu de vizite la domiciliu.
Pacienta contactează medicul, discută pe chat despre problema de sănătate, iar cei doi decid dacă e nevoie de o vizită a doctorului acasă la pacientă. Pacienta plătește consultația către Femyo, iar la final doctorul își primește onorariul în cont, de la aplicație.
Planurile Femyo mai cuprind extinderea aplicației în Marea Britanie, cu o variantă în limba engleză, pentru medici și pacienți britanici. În viitor, Femyo urmează să devină o aplicație care să se ocupe de problemele de sănătate ale femeii pe tot parcursul vieții active, nu numai în timpul sarcinii.