Premierul grec Alexis Tsipras a anuntat joi seara ca isi da demisia de la conducerea guvernului si a cerut organizarea de alegeri anticipate, transmit agentiile internationale de presa.
“Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie si-a atins limitele. Acum, poporul trebuie sa se pronunte. Voi, prin votul vostru, veti decide daca v-am reprezentat curajos in fata creditorilor, daca acest acord (cu creditorii) este de ajuns”, a spus Tsipras intr-un mesaj televizat.
„Suntem obligati sa respectam acordul, dar ne vom lupta sa atenuam consecintele adverse”, a adaugat el, subliniind ca nu a obtinut acordul pe care si l-a dorit, dar ca acesta este cel mai bun in conditiile date.
„Voi incerca sa obtin votul poporului grec pentru a conduce tara si pentru a continua programul nostru de guvernare”, a mai declarat Tsipras, precizand ca are „obligatia morala si politica” de a pune ceea ce a facut, cu „succese si esecuri”, la judecata poporului, pentru ca acesta sa decida din nou.
El si-a inaintat demisia presedintelui grec si a cerut ca alegerile anticipate sa fie organizate cat mai repede posibil. Anterior, surse guvernamentale au declarat ca Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate pana la 20 septembrie si ca a avut consultari prin telefon pe aceasta tema cu liderii partidelor de opozitie.
Alexis Tsipras, in varsta de 41 de ani, a fost nevoit sa demisioneze dupa ce saptamana trecuta a pierdut majoritatea parlamentara in cadrul unui vot in legislativ privind noul plan de salvare a tarii.
Prin demisie si alegeri anticipate, el ar incerca astfel sa inabuse o rebeliune in cadrul partidului sau de stanga Syriza si sa obtina sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia dupa 2010.
Circa 40 de deputati nu au votat saptamana trecuta in favoarea noului imprumut european de 86 de miliarde de euro pe o perioada de trei ani, insotit de o noua serie de masuri de austeritate, ceea ce a redus majoritatea parlamentara la 119 deputati din totalul de 300.
El i-a criticat joi pe deputatii Syriza care s-au opus intelegerii cu creditorii. „Acum ca faza dificila (a negocierilor) s-a terminat, in timp ce unii si-au dorit sa-si pastreze functiile, vreau sa supun judecatii voastre” acest acord „care garanteaza finantarea tarii pe trei ani”, a afirmat premierul.
„Cine si cum poate negocia pentru reducerea datoriei? Voi ne veti judeca prin vot”, a spus el. „Va las sa judecati, avand constiinta linistita ca am rezistat presiunilor si santajelor. Europa nu mai este aceeasi dupa acest semestru dificil”, a adaugat Tsipras.
Confruntat cu un iminent colaps al sistemului financiar al Greciei care ar fi pus in pericol viitorul tarii in zona euro, Tsipras a fost nevoit sa accepte cererile creditorilor internationali pentru noi masuri de austeritate si reforme economice — exact politicile impotriva carora a promis ca va lupta atunci cand a fost ales in ianuarie.
Sursa: Agerpres