Grecia a devenit in ultimul timp destinatia de vacanta preferata de tot mai multi romani. De cele mai multe ori Grecia este asociata cu numele celebrelor statiuni grecesti, Paralia Katerini fiind la mare cautare in randul turistilor romani. Si, totusi, Grecia este mai intai de toate o tara in care spiritualitatea este traita cu intensitate. Cei care doresc un concediu de vis trebuie sa se gandeasca nu numai la litoralul grecesc, ci si la frumusetile pe care le ofera acesta, ci mai ales sa se gandeasca la incarcatura si trairea duhovniceascape care o pot regasi aici. Meteora, insulele Eghina si Evvia, unde se afla moastele Sfantului Nectarie si Sf. Ioan Rusul, sunt doar cateva dintre locurile care nu trebuie ocolite de cei care aleg sa mearga in Grecia.
Grecia este intotdeauna mai mult decat astepti: aceasta este concluzia celor care reusesc sa ajunga in minunatul tinut grecesc. Este clar ca pozele si imaginile cu peisajele mirifice ale Greciei nu sunt nici pe departe la fel de incantatoare ca si atunci cand te trezesti in fata minunatelor culori si imagini peisagistice.
Tinutul Eladei – o imbinare perfecta intre antic si modern
”In jurul fiecarui colt se pare ca licareste o splendida ruina ce ascunde un tezaur care indica gloria trecuta si indelungata stapanire umana, o pravalie plina cu artizanat ce te imbie, o plaja langa o statiune cu bungalow-uri, o intindere de mare safirica sau o taverna langa drum. Aceasta imbinare de antic si modern face vizitatorul sa planeze intre realitate si fantezie, pana ce el reuseste sa uneasca lunga istorie a Greciei din cele mai vechi timpuri cu prezentul viu. Pe de alta parte Grecia prezinta o mare varietate de fenomene geologice, muntii insoriti sunt separati de vai adanci, lacuri si marea pretutindeni prezenta, simbolul tarii”. Este descrierea pe care o poate afla turistul din ghidul care descrie tinutul grecesc.
Turisti pe urmele zeilor si sfintilor din Grecia
Cand spui Grecia este inevitabil sa nu te gandesti mai ales la spiritualitatea acestor locuri, grecii fiind cunoscuti ca un popor majoritar ortodox. Trairea spirituala nu este una doar de suprafata, ci este clar ca este traita cu intensitate de greci, parca inadins pentru a recupera timpul in care vechii locuitori ii venerau pe zei, care erau mai presus de orice pe lumea aceasta pentru grecii antici.
Este imposibil sa nu remarci la tot pasul o bisericuta alba, paraclise de familie, dar mai ales icoanele pe care unii romani s-au luptat atat de mult sa le dea afara din scoli. Pana si in hoteluri nu lipsesc icoanele grecesti, semn ca acestea chiar inseamna foarte mult pentru locuitorii Greciei.
Marete manastiri asezate pe uriase stanci la Meteora
Bisericile impanzesc Grecia, fie ca se afla in port, pe deal, in centrul localitatilor sau pur si simplu pe un varf de munte ascunse de privirile vizitatorilor. Este inevitabil ca atunci cand te gandesti la Grecia sa nu meditezi la ceea ce inseamna Meteora.
Marete manastiri asezate pe uriase stanci, aceasta este imaginea Meteorei care impresioneaza fiecare trecator care reuseste sa ajunga aici, fie din curiozitate, fie din dorinta de a adauga ceva in plus cunoasterii si trairii spirituale.
Manastirile de la Meteora – un loc mai aproape de Dumnezeu
”Sentimente ciudate amestecate cu o frica minunata si rugaciune intampina pe vizitator, cand vazand in fata lui aceste pietre enorme, simte anularea si diminuarea existentei in infinitul universului. Acest maret fenomen geologic, unic in lume, a preocupat geologii greci si straini, fara ca acestia sa poata da o imagine clara despre creatia uriaselor stanci”, se spune in Istoria Meteorei.
Totusi aceste stanci, care par de netrecut, au fost ”leagan de siguranta si liniste pentru diversi sihastri si mai tarziu calugari, care lipsindu-se de cele lumesti sus, in linistea cereasca a stancilor s-au simtit mai aproape de Dumnezeu”. E admirabil cum au putut fi inaltate manastirile in locuri aproape inaccesibile, unde se ajungea cu mare greutate si indrazneala.
Turistii erau urcati cu funii pe Meteora pana in 1922
Primii sihastri urcau pe stanci cu ajutorul unor franghii sustinute de niste bare implantate in stanci, ca mai tarziu sa le inlocuiasca cu uriase ”scari de vant” – confectionate din funii si care la un vant mai puternic se miscau pe peretele de piatra precum corabiile in deriva – de unde si numele.
Cei care nu aveau curaj sa urce pe acestea erau urcati cu plasele, in genul celor pescaresti si care erau folosite si la aprovizionarea cu produse a manastirilor. Abia din 1922 s-au cioplit scari in stanci, astfel incat vizitatorii din ziua de astaz pot urca fara probleme la manastirile Meteorei.
Tesalonicul,”cel mai splendid si mai mandru dintre orasele” Greciei
Turistii nu trebuie sa ocoleasca nici Tesalonicul, al doilea oras al Greciei dupa Atena si pe care cronicile bizantine il numesc ”cel mai splendid si mai mandru dintre orase”. In oras pot fi vazute Turnul Alb, simbolul Salonicului, statuia lui Alexandru cel Mare si un monument circular – Rotonda – care a fost transformat in biserica crestina sub domnia lui Theodose cel Mare. Nu trebuie ocolita nici Biserica ce poarta numele Sf. Dimitrie Izvorator de Mir, patronul orasului, lacas de cult care a fost ridicat chiar pe mormantul sfantului.
Corfu, o insula pomenita de Homer in care domina o atmosfera venetiana
Un popas important in Grecia este si insula Corfu care a fost citata pentru prima oara de Homer in Odisea. Orasul Corfu a conservat izul venetian. Aici poate fi vizitata Biserica dedicata Sfantului Spiridon, patronul insulei. Biserica se afla si o racla ce adaposteste moastele Sfantului, care mai este cunoscut ca fiind Sfantul calator, deoarece papucii de matase de pe picioarele sale se uzeaza in fiecare an si sunt inlocuiti de praznicul sau, sfantul fiind sarbatorit la 12 decembrie. Tot in Corfu se afla si Biserica unde este adapostita racla cu moastele Sfintei Teodora Imparateasa Bizantului.
Orasul Patras – locul rastignirii Sfantului Apostol Andrei
Vizitatorul care ajunge in Grecia este obligatoriu sa faca tot posibilul sa ajunga si in Patras acolo unde se afla Biserica Sfantului Apostol Andrei. Orasul Patras este al treilea oras ca marime din Grecia si este capitala judetului Ahaia, ce se afla in nordul peninsulei Peloponez, la 215 de kilometri vest de Atena.
Conform traditiei crestine, orasul Patras a fost locul martiriului Sfantului Apostol Andrei, sfant apostol care a si propovaduit in acest loc invatatura crestina incredintata lui direct de catre Mantuitorul Hristos. Biserica Sfantul Andrei din Patras, este cea mai mare biserica din Balcani. Conform sfintei traditii, Sfantul Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, in orasul Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus „Crucea Sfantului Andrei”.
Canalul Corint leaga Marea Egee de Marea Ionica
Si daca tot ajungeti pe urmele Sfantului Apostol Andrei, merita sa faceti un efort pentru a pasi si pe acelasi drum pe unde a calatorit candva Sfantul Apostol Pavel, respectiv in vechiul Corint. In drum veti intalni si celebrul canal Corint, cu o lungime de 6 km si o latime de 23 metri ce leaga Marea Egee de Marea Ionica. In apropierea canalului, in vechiul Corint poate fi admirata tribuna de unde Sfantul Pavel a adresat faimoasele sale predici Corintenilor.
Cuvantul sacru al Apostolului Pavel in Areopagul din Atena
Totusi, unul dintre cele mai faimoase locuri unde a poposit Sfantul Apostol Pavel ramane Areopagul din Atena, in apropiere de ”stanca sacra” a Atenei, Acropole. In urma cuvantarii sale din Areopag, Pavel a convertit la crestinism mai multi greci, intre care se aflau Dionisie Areopagitul, dupa traditie, primul episcop al Atenei. De la Atena se ajunge usor si spre cele doua insule celebre si atat de indragite de cei care ajung in Grecia mai ales pentru a fi cat mai aproape de sfintenia acelor locuri unde au vietuit sfinti: Eghina si Evviva.
Insula Eghina adaposteste moastele Sfantului Nectarie, vindecatorul de cancer
Insula Eghina este una deosebit de atractiva, aici aflandu-se cu preponderenta culturi de fistic, produs ,”gustat” de foarte multi turisti care pasesc in acest loc. Insula Eghina devenit insa mult mai cunoscuta odata cu canonizarea Sfantului Nectarie, ale carui moaste au fost gasite intregi. Sfantul Nectarie este numit si vindecatorul de cancer, deoarece prin rugaciunile lor adresate sfantului, multi credinciosi bolnavi de aceasta cumplita boala s-au vindecat. Zeci de pelerini vin zilnic la mormantul si la moastele Sfantului Nectarie din insula Eghina, fie pentru a-i adresa rugaciuni, fie in semn de multumire pentru dorintele care le-au fost implinite. Sfantul este praznuit pe data de 9 noiembrie.
Minunea farfuriei cu pilaf plecata din insula Evvia pana la Mecca
Un loc la fel de indragit de crediniosi este si insula Evvia, acolo unde se afla Biserica Sfantul Ioan Rusul. Sfantul Ioan Rusul este cunoscut mai ales pentru minunea cu farfuria de pilaf trimisa stapanului sau care se afla in pelerinaj la Mecca. Aflandu-se la masa cu mai multe rudenii si prieteni ai stapanului sau, Sfantul merge sa se roage imediat dupa ce sotia stapanului isi exprima regretul ca nu se afla acolo si sotul ei pentru a servi felul de mancare preferat.
Desi se aflau la sute de kilometri distanta, in urma rugaciunii Sfantului, farfuria cu pilaf ajunge intr-adevar la stapanul acestuia aflat la Mecca, iar la cateva zile stapanul se intoarce cu farfuria pe care era gravat numele lui, povestind ca nu isi explica cum a ajuns aceasta in camera sa.
Langa racla Sfantului Ioan Rusul sta la loc de cinste bastonul unei batrane
In momentul in care intri in Biserica Sfantului Ioan Rusul este imposibil sa nu traiesti un sentiment deosebit, din jurul raclei cu moastele sale simtindu-se un miros intens de mir. In Biserica se afla si o copie dupa caciula si cureaua Sfantului. Langa icoana Sfantului arde neincetat o candela cu ulei sfintit, multi bolnavi povestind ca s-au vindecat dupa ce s-au uns cu ulei din candela.
Sfantul Ioan Rusul este cunoscut ca fiind ocrotitorul copiilor, dar si al calatorilor, iar despre minunile sale exista numeroase referiri. De asemenea langa racla cu moastele Sfantului exista un baston care a fost lasat de o batrana in Biserica dupa ce s-a vindecat in mod miraculos de o boala grea de care suferea de peste 20 de ani, minune la care au asistat mai multi pelerini.
Turisti imbiati la Biserica Kato Xenia din Volos cu rahat si apa de izvor
Nu trebuie ocolita in Grecia nici Biserica Kato Xenia din orasul Volos, acolo unde se afla o parte din Braul Maicii Domnului. Se spune ca Apostolul Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit Sfantul ei Brau ca dovada a invierii si inaltarii ei cu trupul la cer. Acesta a fost tesut de insasi Maica Domnului din par de camila. De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special pe cei tinuti de boala cancerului si a ajutat sa nasca multime de femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea unei „panglici” care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului. Braul Maicii Domnului a fost adus si anul trecut, precum si in luna mai in Romania, mii de crestini perindandu-se pe la racla sfanta.
La Manastirea Kato Xenia se afla si o icoana facatoare de minuni, numita ,,Xenia” si despre care se spune ca a ajuns aici in mod miraculos, venind dintr-un loc strain. La Manastirea Kato Xenia vietuiesc si maici romance, care sunt incantate de fiecare data cand poposesc aici romani, imediat pregatind biscuiti si celebrul rahat grecesc, precum si un pahar de apa proaspata de izvor.
Acropole – leaganul cetatii Atena si punctul maxim de atractie pentru straini
Grecia iti ofera o adevarata calatorie spirituala, dar pasionatii de istorieau ocazia sa vada pe viu celebrul monument al Eladei, Acropole. Spui Atena, spui inevitabil Acropole. Oriunde te-ai afla in Atena, privirea iti este irezistibil atrasa de imensa roca de calcar ce se ridica la 156 de metri deasupra orasului si de delicatele coloane de marmura alba ale Parthenonului.
Parthenonul este un templu doric din marmura ridicat in cinstea fecioarei Atena. El a fost ridicat pe ruinele a doua temple anterioare, iar constructia sa a durat 15 ani. Tot in zona Acropole poate fi vazut si Teatrul lui Dionysos, acolo unde au fost jucate pentru prima oara tragediile si comediile marilor autori dramatici ai antichitatii. Acropole este bine de vizitat dimineata devreme sau seara, din cauza temperaturilor extrem de ridicate din timpul zilei.
Stadionul olimpic din Atena a devenit un ”Parthenon” modern
Chiar daca penru unii Atena pare ca o ”jungla”, aglomeratia fiind la ea acasa, totusi ramane unul dintre principalele orase care iti ofera obiective importante ce nu pot fi ratate de iubitorii calatoriilor. In Atena, poate fi vazut si Stadionul Olimpic, a caror piste masoara peste 200 de metri lungime si unde incap pana la 60.000 de spectatori.
Un spectacol impresionant pentru vizitatori este si schimbarea garzilor din fata Parlamentului. Evzonii stau nemiscati, imbatabili, chiar daca lumea se inghesuie sa faca poza cu ei. Oricine se poate poza cu militarii greci, cu conditia sa nu-i atinga.
Asadar Grecia iti ofera sentimente contradictorii, de la mirare in fata minunatelor peisaje, la trairea unor sentimente duovnicesti inaltatoare sau desfatare pe malul marii langa minunatele statiuni.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult