Guvernul informeaza ca, dintr-o „eroare tehnica”, in comunicatul transmis dupa sedinta de miercuri a fost anuntat ca toate proiectele prezentate in sedinta au primit aviz favorabil, desi printre cele 37 puncte de vedere referitoare la unele proiecte legislative au fost si unele cu aviz nefavorabil.
„Printre acestea se enumera si proiectul de Lege pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetatenii care dezvaluie informatii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de catre Guvern”, se arata in comunicat.
Miercuri seara, Executivul a schimbat comunicatul privind actele normative adoptate in sedinta de miercuri si a refacut forma avizului emis la acest proiect, comunicand acum ca avizul este nefavorabil, nu favorabil cum a transmis initial.
Astfel, a fost transmis un nou comunicat, in care este precizat ca punctul de vedere al Guvernului referitor la proiectul de lege pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, provenit dintr-o propunere legislativa initiata de senatorul PSD Serban Nicolae, este de a trimite un „aviz nefavorabil in forma prezentata”.
Initial, in comunicatul transmis miercuri dupa-amiaza, Guvernul anunta ca a transmis un aviz favorabil acestui proiect.
In comunicatul de miercuri seara a fost modificata forma avizelor si la alte proiecte, prezentate initial ca fiind favorabile.
Initiativa senatorului PSD Serban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvaluirea de informatii care potrivit legii nu au caracter public dintr-o cauza aflata in curs de cercetare se pedepseste cu inchisoarea, a trecut tacit de Senat la inceputul lunii octombrie.
Propunerea legislativa a senatorului Serban Nicolae modifica Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul reformularii dispozitiilor articolelor 276 si 277, prin care se incrimineaza presiunile asupra justitiei si respectiv compromiterea intereselor justitiei.
Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifica, astfel ca declaratia publica cu caracter nereal, facuta cu intentie, la adresa unui judecator, al unui complet de judecata sau unui organ de urmarire penala, facuta cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre parti, direct sau prin reprezentanti autorizati, in legatura cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflata in curs de desfasurare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.
In plus, articolul 277 se modifica, astfel ca divulgarea, fara drept, de informatii confidentiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmeaza sa se obtina sau sa se administreze o proba, de catre o persoana care a luat cunostinta de acestea, in virtutea unei calitati stabilite de lege sau a atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
De asemenea, dezvaluirea fara drept de mijloace de proba sau inscrisuri oficiale intr-o cauza penala, inainte de a dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre o persoana care a luat cunostinta de acestea, in virtutea unei calitati stabilite de lege sau a atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda.
Dezvaluirea de informatii care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauza aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 3 ani.
Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala pedeapsa este de inchisoare de la 2 la 5 ani.
Nu constituie infractiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvaluite acte sau activitati ilegale comise de instanta sau de organul de urmarire penale, in cursul cercetarii unei cauze.
Senatorul PSD Serban Nicolae a sustinut ca, prin propunerea sa legislativa ziaristii nu risca sanctiuni daca publica dezvaluiri, ci doar cei care au transmis respectivele informatii catre presa.
Camera Deputatilor este forul decizional.
In octombrie, ministrul Justitiei a declarat ca initiativa senatorului PSD Serban Nicolae de modificare a Codului Penal trebuie discutata in Camera Deputatilor, pentru a se decide daca va fi adoptata, sustinand ca nu crede ca intentia parlamentarului a fost de a pedepsi jurnalistii, ci de a gasi „o formula de prevenire a scurgerilor de informatii de la instante”.
Sursa: Mediafax