Toti parintii sunt ingrijorati cand isi vad copiii plecand la scoala cu ghiozdane enorme pe spate, care par sa fie mai grele decat ei, mai ales cand studiile stiintifice sustin ca durerile de spate si deformatiile coloanei copiilor sunt atribuie greutatii excesive a ghiozdanelor. Un studiu, realizat in conditii apropiate de realitate si publicat in revista stiintifica Spine, enumera efectele imediate ale acestor ghiozdane asupra zonei lombare.
Analizele au fost realizate cu un aparat RMN (rezonanta magnetica) care putea vizualiza coloana vertebrala in pozitia stand in picioare. Trei baieti si cinci fete, voluntari, in varsta de 11 +/- 2 ani, cu greutatea de 44 +/- 9 kg in medie, au fost supusi la cinci examene ale partii inferioare a spatelui: lungiti pe spate, apoi in picioare, fara greutati pe spate, apoi cu un ghiozdan cu greutati de 4 kg, 8 kg si 12 kg.
Greutatile erau echivalente cu putin sub 10%, 20% si 30% din greutatea medie a corpului. Au fost purtate timp de zece minute fiecare, repartizate pe umeri de bretelele ghiozdanului.
Rezultatul a fost ca greutatile au comprimat discurile intervertebrale, mai ales la mijlocul si in partea inferioara a spatelui. Au provocat si o asimetrie semnificativa a coloanei lombare, de cinci ori spre dreapta si de trei ori la stanga. in schimb, nu s-a inregistrat o variatie importanta a cambrarii lombare existente.
Copiii isi adaptau pozitia la fiecare greutate. Acestea au provocat totusi dureri ale spatelui, a caror intensitate era proportionala cu greutatea ghiozdanului. Potrivit autorilor studiului, acest lucru dovedeste ca ghiozdanele provoaca dureri ale spatelui, comprimarea discurilor si o asimetrie a coloanei vertebrale la copii chiar atunci cand greutatea este mai mica de 10% din greutatea corpului, limita tolerata. Ei recomanda, prin urmare, gasirea unor solutii de micsorare a greutatii purtate zilnic de copii.
Sursa: Agerpres