Protestul judecătorilor a avut la bază modificările legislative care, potrivit Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), îngrădesc independenţa justiţiei şi încalcă normele europene. Maramureşenii s-au raliat astfel grevei iniţiate la nivel naţional şi care se doreşte un semnal de alarmă nu doar pentru oficialii de la Bucureşti, ci şi pentru cei de la Bruxelles. Ei au precizat însă că nu vor continua acţiunea şi în următoarele zile.
Magistraţii cer abrogarea ori modificarea actelor normative care permit sancţionarea lor şi care sunt prevăzute în articolul 99 (litera h) din Legea privind statutul magistraţilor, precum şi a articolelor 504 şi 322, punctul 4 din Codul de procedură penală, respectiv cel de procedură civilă. În acestea se face referire la abaterile disciplinare şi modul în care magistraţii pot fi traşi la răspundere pentru sentinţele date în procese.
Protestatarii contestă în Legea privind statutul magistraţilor faptul că sunt făcuţi răspunzători în cazul ”exercitării funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune”, Consiliul Superior al Magistraturii putând să îi sancţioneze cu avertisment, diminuarea indemnizaţiei pe 3 luni ori mutarea disciplinară la o altă instanţă pe o anumită perioadă de timp. De asemenea, judecătorii şi procurorii contestă şi articolele din cele două Coduri care fac referire la repararea pagubei în cazul condamnării sau al luării unei măsuri preventive pe nedrept şi care permit acţionarea în instanţă a celor consideraţi vinovaţi prin ministerul de finanţe.
Membrii AMR au arătat că ”reducerea sau înlocuirea căilor judiciare de atac (ce pot fi exercitate împotriva hotărârilor judecătoreşti) cu alte instrumente străine de cadrul procesual, respectiv printr-un control paralel, de tip administrativ, de natură disciplinară, nu se mai regăsesc în niciun stat european”. În opinia acestora, actele normative nu fac decât să le constrângă activitatea.
În schimb, grefierii şi personalul auxiliar din instanţele maramureşene nu au protestat, cum au făcut colegii lor din restul ţării. În Maramureş, aceştia nu sunt grupaţi într-un sindicat, prin urmare şi-au continuat activitatea, chiar dacă există nemulţumiri în ce priveşte salarizarea.
Sursa: Meda Muntean