Vezi VIDEO
Sindicalistii maramureseni din administratie nu se alatura protestului organizat la nivel national de colegii din sistemul bugetar. Liderii de sindicat spun ca sunt in totalitate de acord cu doleantele angajatilor din administratie care vor declansa maine, 20 februarie, conflictul de munca. In administratia maramureseana nu va fi insa greva dintr-un alt motiv: sindicalistii din judet s-au inscris intr-o alta federatie, care trebuie sa mai parcurga cateva proceduri legale pentru a fi recunoscuta oficial.
Si-au facut un alt sindicat, iar acum stau de-o parte, desi au revendicari similare cu ale colegilor din Federatia Nationala a Sindicatelor din Aministratie (FNSA). Liderii de sindicat maramureseni spun ca abia in cateva zile se vor incheia etapele necesare pentru ca Federatia „Pro Administratie” sa fie recunoscuta oficial. Din noua organizatie sindicala fac parte angajati ai administratiilor publice locale din sase judete, printre care se numara si Maramuresul. Numarul membrilor inscrisi in Federatia ‘Pro Administratie” ajunge la 5.300 de persoane.
„Asa dupa cum stiti, s-a infiintat Federatia «Pro Administratie» din Romania. Ieri a iesit decizia Tribunalului Mures pentru infiintarea Federatiei Pro Administratie din Romania. Mai trebuie sa dureze 12 zile la Tribunalul Bucuresti sa ramana definitiva”, a declarat liderul Sindicatului din Administratia Publica Maramures, Liviu Pop, vicepresedinte al Federatiei „Pro Administratie” din Romania.
Liderul de sindicat maramuresean spune ca dupa ce va fi aprobata oficial infiintarea noii federatii, conducerea acesteia se va intalni la Targu Mures, acolo unde se va stabili si un calendar de proteste comun cu al celorlalte sindicate din administratie.
„Ne vom intalni la Mures, Biroul Executiv si vom face apel catre toate federatiile din sistemul bugetar ca sa ne intalnim si sa facem un calendar comun de proteste, pentru ca altfel sunt de parere ca disipati nu vom putea reusi in miscarea noastra sindicala in ce priveste reforma in administratie, legea salarizarii, problematica legislativa in ce priveste personalul contractual din sistem. Doresc sa lansez acest mesaj la nivel national, sa ne intalnim reprezentantii celor opt federatii si sa batem in cuie un calendar pentru ca, pana acum ati vazut, disipati nu suntem prea auziti”, a adaugat Liviu Pop.
Reprezentantul Sindicatului din Administratie a mai aratat ca se impun miscari sindicale la nivel national, pentru ca in sistemul bugetar sunt numeroase probleme. Una dintre revendicari se refera la punerea in aplicare a legii salarizarii unitare pentru a fi eliminate discrepantele care se inregistreaza la ora actuala in privinta salariilor din administratie.
„Un functionar debutant ajunge sa aiba un salariu de mizerie, undeva la 700-800 de lei, ceea ce nu mi se pare normal, cu studii superioare fiind. In acelasi timp vad si problematica persoalului contractual care, la ora actuala in sistem, oamenii sunt incadrati ca muncitori 1, 2, 3, ca nivel de salarizare tot acolo: 700-800 de lei. Alte sporuri si venituri nu avem in sistem”, a mai punctat Liviu Pop.
Salariatii din 38 de judete si Bucuresti vor intra maine, 20 februarie, intr-o greva de avertisment care va dura 30 de minute. Potrivit conducerii FNSA, aproape 30.000 de salariati din peste 1.800 de primarii si 19 consilii judetene isi vor intrerupe activitatea maine, in intervalul orar 10:00-10:30.
Angajatii vor iesi pe holurile institutiilor, in semn de protest. Greva de avertisment este doar primul pas, spun sindicalistii, precizand ca au de gand sa declanseze procedura pentru strangerea de semnaturi in vederea declansarii grevei generale in administratia publica locala.
Sursa: Camelia Tocaci