Ce-ar fi daca tensiunea ar scadea, alergiile si astmul s-ar manifesta mai bland daca am tine post catva timp? Un documentar stiintific ce va fi difuzat pe postul Arte se ocupa de post ca terapie in anumite boli ale lumii moderne. Ancheta desfasurata arata ca metoda nu constituie deloc un remediu miraculos in boli grave precum cancerul. Postul se poate dovedi insa benefic in cazul unor boli caracteristice modului de viata actual, ca obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. Periplul realizatorilor filmului in Rusia, Germania si Statele Unite demonstreaza acest lucru.
La sanatoriul din Goriatcinsk din campia siberiana, doua treimi din pacienti, suferind de alergii, astm si reumatism, se simt mai bine dupa o cura ce poate dura pana la trei saptamani, efectuata sub supraveghere medicala, arata conducerea acestui centru. Principiul este simplu: in lipsa hranei, corpul uman se hraneste singur din rezervele sale de glucoza si lipide.
La Goriatcinsk, postul dureaza in medie doua saptamani, in timpul carora pacientii beau doar apa si fac sport ca sa-si intretina musculatura. Urmeaza sapte zile de readaptare la obiceiuri alimentare echilibrate.
Cea mai grea este a treia zi de privare de hrana, spus cei care au tinut un astfel de post. Un medic precizeaza ca, in faza de dezintoxicare, organismul trece printr-o criza de acidoza, nivelul de aciditate crescand brusc. Cu spalaturi intestinale si masaje, organe responsabile cu eliminarea, ca ficatul si rinichii, sunt stimulate si depasesc criza.
Potrivit expertilor rusi, metoda a fost descoperita din intamplare acum circa 60 de ani, in perioada sovietica, cand un psihiatru a facut legatura intre greva foamei pe care o tinea un pacient si imbunatatirea starii lui psihice. Rezultatele studiilor intreprinse de atunci in Rusia au fost validate de Academia de Stiinte din tara.
In Europa occidentala insa, postul terapeutic nu beneficiaza de o astfel de recunoastere oficiala. In Germania se fac totusi astfel de cure, fiind aplicata indeosebi metoda Buchinger, numele unui medic militar cu artrita, care a reusit sa traiasca in scaun cu rotile tinand post. Mai putin dure decat in Siberia, curele, propuse in centrul lui de pe malul lacului Constantz, recomanda ingerarea a 250 de calorii pe zi, sub forma sucurilor si cremelor pentru a evita criza de acidoza.
In California, un tanar cercetator, Valter Longo, experimenteaza pe soareci efectele postului asupra celulelor canceroase, a caror multiplicare este incetinita, pentru ca nu le plac mediile sarace in zaharuri. Se pare ca postul protejeaza si impotriva efectelor secundare ale chimioterapiei. Rezultatele raman insa preliminare si trebuie sa fie confirmate de experiente pe scara larga pe oameni.
La modul general, subliniaza autorii documentarului “Postul, o noua terapie?”, ce va fi difuzat maine, 29 martie, pe Arte, este evident ca la lipsa hranei corpul reactioneaza mai bine decat la excesul de mancare.
Sursa: Agerpres