In randul dascalilor maramureseni a fost demarat referendumul pentru declansarea grevei generale din 16 noiembrie. La nivelul judetului trebuie stranse aproximativ 4.400 de semnaturi. Pentru prima data, renuntarea la greva generala nu se va face in urma unei decizii de la nivel judetean sau de la nivel central, ci tot in urma unui referendum.
Dascalii maramureseni sunt intrebati, printr-un referendum, daca sunt sau nu de acord cu declansarea grevei generale din 16 noiembrie. Referendumul a fost demarat de ieri, 8 octombrie, in cele 215 scoli de la nivelul judetului si ar urma sa fie finalizat in 8 noiembrie. Deja la sediul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLI) au sosit 11 liste cu raspunsul dascalilor, semn ca profesorii s-au miscat rapid pentru a finaliza mai repede povestea cu protestele.
Pentru prima data, in cazul in care se va recurge la greva generala pe termen nelimitat, aceasta nu va fi oprita in urma unei decizii adooptata la nivel central sau judetean, ci tot printr-un referendum. Sindicalistii vor sa evite situatiile de genul celei din 6 mai, cand au fost obligati sa semneze un acord cu reprezentantii Guvernului, desi nu erau mandati pentru aceasta semnatura.
”Elementul de noutate este acela ca daca se va declansa greva generala pe perioada nedetrminata, conform referendumului, incetarea acesteia se va face tot prin referendum. Este un element de noutate pe care nu l-am mai practicat niciodata dupa Revolutie. Totdeauna oprirea grevei se facea printr-o decizie la nivel central sau judetean. SLI Maramures a fost in situatie ingrata in 6 mai, cand desi nu eram mandatatii pentru semnarea Acordului, datorita altor Federatii a trebuit sa semnam acordul”, a afirmat liderul SLI Maramures, Liviu Pop.
La nivelul judetului e nevoie de strangerea a circa 4.400 de semnaturi, numarul valabil de semnaturi pentru ca greva generala sa fie declansata fiind de 50 +1 din numarul personalului din invatamant.
In continuare, dascalii mentin acea forma de protest, conform careia refuza sa treaca in cataloage notele elevilor, in documentele scolare fiind trecute doar absentele celor care lipsesc de la cursuri. ”In cataloage se trec doar absentele. E o forma de protectie, pana dupa 6 decembrie.”
Sindicatele din educatie nu se conformeaza dispozitiei primului-ministru, Emil Boc, de a opri protestele pana dupa alegerile prezidentiale, aratand ca ”noi am raspuns: cine seamana vant culege furtuna”.
Pe de alta parte, sindicalistii se declara dezamagiti de prestatia colegilor bugetari din capitala, sesizand ca doar in jur de 2.000 de sindicalisti din Bucuresti s-au mobilizat la mitingul din 7 octombrie, in timp ce din teritoriu au fost prezenti cam 16.000 de reprezentanti.
Liviu Pop a mai declarat ca printre revendicarile dascalilor se numara renuntarea Guvernului la cele 10 zile de concediu fara plata, rediscutarea legii de salarizare unitare si a legii educatiei nationale, care contine o serie de greseli.
”O revendicare a noastra vizeaza cele 10 zile fara plata, care nu vrem sa se acorde personalului din invatamant, pentru ca nu putem opri actul educational. A doua este legata de legea salarizarii care condamna definitiv tot personalul din educatie, legea educatiei nationale, facuta pe pripa contine greseli gramaticale, juridice si de fond, blocheaza actul decizional. Cerem o rediscutare pe aceasta lege”, a mai spus Pop.
Sursa: Camelia Tocaci