Vezi VIDEO
O noua zi de proteste in invatamantul maramuresean. Studentii si profesorii de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare au intrat la cursuri astazi, 6 noiembrie, cu banderole albe pe brat. Universitarii baimareni au vrut astfel sa isi manifeste nemultumirea fata de problemele din invatamant, dar si fata de dezinteresul guvernarii pentru educatie. In acelasi timp, la Bucuresti, mii de elevi, parinti si dascali din invatamantul preuniversitar au participat la un miting prin care revendica mai multe drepturi pentru sistemul educational.
Inca de la primele ore ale diminetii, toti studentii si profesorii de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare (CUNBM) au fost informati cu privire la greva japoneza declansata la nivelul unitatii de invatamant. Acestia au primit fluturasi cu revendicarile protestatarilor, dar si banderole albe, pe care le-au purtat pe brat pe toata durata cursurilor.
„Eu cred ca e bine sa le amintim tuturor celor de mai sus de noi ca ar trebui sa isi aminteasca si ei de studenti, de profesori. Nu stiu daca va avea succes acest protest, vom vedea”, a precizat una dintre studente, Bianca.
Daca unii studenti sunt nemultumiti de lipsa facilitatilor sau de nivelul burselor, altii se arata indignati de dotarile din universitati. Tinerii sustin cauza protestului, in speranta ca vor reusi sa obtina o finantare mai buna pentru invatamant.
„Chiar este necesar protestul, pentru ca este spre binele nostru. Este foarte greu sa primim bursa si ar trebui sa avem mai multe facilitati, pentru faptul ca suntem navetisti, venim din alte localitati si este destul de complicat”, a marturisit o alta studenta, Alexandra.
„Eu sunt de acord cu acest protest, pentru ca multe dintre salile noastre si laboratoarele nu sunt dotate cum ar trebui si bineinteles, multi dintre noi terminam o facultate si nu putem sa avem un loc de munca, deci sustinem acest protest”, a aratat o alta studenta, Cecilia.
Pe de alta parte, profesorii universitari cer o mai buna finantare a sistemului educational universitar, pentru a putea oferi un invatamant de calitate. Acestia au aratat ca spera sa obtina procentul de 6% din P.I.B. pentru educatie prin proteste pasnice, insa daca acestea vor esua, sunt dispusi sa iasa si in strada.
„Va fi o alta etapa, vom vedea, deci trebuie sa vedem ce se poate obtine, daca se obtine ceva, si probabil ca lumea este destul de nemultumita si cred ca pana la urma ar fi o solutie sa iesim si in strada. Dar vom vedea, adica e bine intai sa ramanem calmi, sa negociem, si abia pe urma sa vorbim de niste solutii radicale”, a spus decanul Facultatii de Litere de la CUNBM, Gheorghe Glodeanu.
In momentul de fata, finantarea pentru sistemul educational din Romania este de sub trei procente din P.I.B., in conditiile in care Legea Educatiei prevede o valoare de 6% din produsul intern brut al Romaniei pentru invatamant.
Sursa: Gabriela Kuhajda