Cele mai multe localitati unde testele rapide au iesit pozitive si exista suspiciuni cu privire la existenta virusului H5, 19, sunt in Brasov, iar restul in Buzau, Bacau, Vrancea, Sibiu si Valcea. Din cele 10 focare – la doua ferme si in sase localitati, in judetul Brasov, si cate un focar in judetele Covasna si Vrancea – au fost trimise tulpini din sapte localitati la Laboratorul din Marea Britanie pentru stabilirea patogenitatii.
Ministrul Gheorghe Flutur a dispus ca celula de criza, infiintata in cadrul fiecarui Comandament Judetean, din fiecare judet in care exista suspiciune sau confirmare de virus H5 sa lucreze 24 de ore din 24. El a aratat ca e nevoie de fonduri suplimentare pentru dezinfectia drumurilor din focare.
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) a sechestrat sau confiscat 325 de tone de carne de pui provenita de pe intreaga platforma Codlea, ceea ce reprezinta peste 95% din cantitatea produsa de cele 3 societati de pe platforma in perioada 1 – 13 mai.
Ministrul Gheorghe Flutur a solicitat populatiei sa fie extrem de atenta in ceea ce priveste pasarile vii din propria gospodarie, sa informeze de urgenta medicii veterinari atunci cat exista imbolnaviri sau mortalitati si sa aiba grija in pregatirea carnii provenita de la pasari.
Controalele pe linie de prevenire a raspandirii gripei aviare, efectuate de Protectia Consumatorilor in ultimele trei zile, au fost in numar de 723, la 246 de agenti economici depistandu-se probleme in ce priveste etichetarea carnii de pasare, in special a celei vrac. Inspectorii au verificat 366 de tone de carne de pasare, din care 124 tone nu s-au incadrat in norme. Reprezentantii Protectiei Consumatorilor au oprit temporar vanzarea a 43 de tone de carne de pasare, in valoare de 290.000 RON, iar alte 77 de tone au fost retrase definitiv de pe piata.
Sursa: Meda Muntean