Scumpiri de până la 30% la carnea de pui – asta estimează specialiştii în următoarele luni, dacă răspândirea gripei aviare nu se va opri.
De la începutul anului, sute de focare au fost confirmate în 17 ţări europene, inclusiv în România.
În ţară, a ajuns focarul de aviară a ajuns la Timiş, Constanţa şi Ilfov. Şi pesta porcină se răspândeşte agresiv, numai că experţii nu se aşteaptă la creşteri de preţuri.
În prima lună a anului, 500 de focare de aviară
Marii producători europeni au interdicţie să mai exporte în Asia, astfel că supraproducţia lor se va vinde pe piaţa europeană.
Doar în perioada 15 ianuarie – 4 februarie, Organizația mondială pentru sănătate animală a raportat 500 de focare în 17 ţări europene, inclusiv în România.
Dacă virusul va continua să se răspândească rapid, preţul cărnii de pui va creşte în România, spun fermierii.
„În următoarea perioadă, din cauza gripei aviare ne putem aştepta la o creştere de cel puţin 30%. Dacă focarele de care vorbim se vor extinde şi vor avea efect asupra fermierului, bănuiesc că acest lucru se va întâmpla înainte de venirea verii, adică până în mai.
Fermele vor fi nepopulate, va fi o criză majoră de carne de pasăre”, a spus Puiu Ilisei, crescător de păsări.
În ultimele două luni, focare de gripă aviară au fost confirmate la o gospodărie din judeţul Timiş, în rândul mai multor lebede moarte din judeţul Constanţa, dar şi în judeţul Ilfov, la o fermă unde au fost ucise peste 1.000 de raţe şi gâşte. Fermierii susţin că acest virus ar fi ajuns în ţara noastră prin importuri.
„Este un pericol major, este o îngrijoare mare, sunt ţările care sunt exact pe ruta importurilor către România. Focarele au apărut în Timiş, pe unde se intră în România cu carne.
Aceste importuri nu numai că ne aduc boli care ne vor distruge, ci ne şi sufocă cu preţuri de dumping”, a estimat Puiu Ilisei.
Şi pesta porcină africană face ravagii în întreaga Europa. Spre exemplu, Germania are exporturile blocate către statele asiatice.
Astfel, îşi va vinde supraproducţia în statele membre, ceea ca va conduce la o scădere a preţului cărnii de porc la nivel european, estimează specialiştii din piaţă.
În România, sunt peste 400 de focare de pestă porcină africană, în 37 de judeţe, arată datele ANSVSA.