Desi initial se considera ca tinerii si copiii sunt categoriile de varsta cele mai amenintate de virusul H1N1, un nou studiu epidemiologic realizat in California indica faptul ca mortalitatea in urma infectarii cu acest virus se manifesta la toate categoriile de varsta, conform unui material publicat in ultimul numar al revistei Journal of the American Medical Association (JAMA).
Astfel, conform rezultatelor studiului, aflate intr-o relativa discordanta cu datele statisticilor nationale americane, mortalitatea in spitale din cauza virusului H1N1 este mai ridicata la persoanele de peste 50 de ani decat la copii.
Ultimele cifre publicate de Centrul federal pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC), ce cuprind 28 de state ale SUA, indica faptul ca 23,6% dintre decese s-au produs in segmentul de varsta de pana in 25 de ani, 65% in segmentul de varsta 25 – 64 de ani si doar 11,6% dintre decese s-au produs in segmentul de varsta de peste 65 de ani.
Studiul a fost realizat pe 1.088 de cazuri de infectare cu noua gripa ce au fost spitalizate in California intre 23 aprilie si 11 august 2009. ”Rata totala a mortalitatii in acest grup de pacienti a fost de 11%, atingand un nivel mai ridicat, de 18% in grupa de varsta de peste 50 de ani”, au spus autorii studiului. Dintre toate aceste decese, doar 7% s-au produs la pacienti cu varsta mai mica de 18 ani.
Autorii acestui studiu au mentionat ca, prin comparatie cu efectele gripei sezoniere, pandemia cu virusul H1N1 desi ii afecteaza intr-o maniera disproportionata pe cei mai tineri, acestia fac de cele mai multe ori forme mai usoare.
Perioada medie de boala in care a intervenit decesul pacientului este de 12 zile, cauzele cele mai frecvente de mortalitate fiind fie o pneumonie virala grava, fie un sindrom respirator acut sever.
“In primele 16 saptamani ale pandemiei de gripa porcina, infectia a parut a fi extrem de diferita fata de cea declansata de gripa sezoniera, inregistrandu-se mai putine cazuri care necesitau spitalizare si implicit mai putine decese din randul populatiei in varsta. Aceasta diferenta a disparut ulterior din statistici, observandu-se ca astfel de cazuri ce necesita spitalizare, si cazurile de mortalitate se produc la toate varstele”, au anuntat cercetatorii, precizand ca doar 30% din cazurile care au necesitat spitalizare au fost considerate foarte grave.
Majoritatea pacientilor care au necesitat spitalizare aveau deja alte probleme de sanatate care au ridicat considerabil riscul aparitiei de complicatii in urma imbolnavrii de gripa porcina. Printre cele mai periculoase astfel de probleme de sanatate in asociere cu gripa noua se numara obezitatea, identificata drept un factor specific de risc de mortalitate in urma infectarii cu virusul AH1N1.
Sursa: Agerpres