Persoanele de peste 65 de ani, cu boli cronice, si personalul medical, sunt sfatuiti sa se vaccineze antigripal daca nu au facut acest lucru pana acum, medicii precizand ca perioada utila de vaccinare se prelungeste si in saptamanile urmatoare. La nivel european, se inregistreaza o circulatie mai intensa a virusurilor gripale in 6 tari din Vestul Europei (Portugalia, Franta, Anglia, Irlanda de Nord, Spania, Olanda).
Centrul European pentru Controlul Bolilor e emis un comunicat de presa in care a aratat ca unele state membre din sudul si vestul UE au raportat infectii gripale peste nivelurile ultimelor doua sezoane si ca este probabila, in urmatoarele saptamani, o raspandire a infectiei gripale catre nordul si estul continentului.
Majoritatea virusurilor identificate au fost A(H3N2), subtip asociat cu epidemii de severitate moderata in America de Nord in sezonul 2007 – 2008 si in unele parti ale emisferei sudice in perioada de iarna 2008. Subtipul A(H3N2) este continut in compozitia vaccinului gripal administrat in Romania.
Ministerul Sanatatii a precizat ca, in contextul evolutiei gripei la nivel european, ne putem astepta la cresterea numarului de cazuri de gripa si in Romania. Statisticile de pana acum nu sunt ingrijoratoare, numarul cazurilor de gripa si de infectii respiratorii fiind scazut.
Cele mai multe cazuri noi de infectii respiratorii, cat si de pneumonii s-au inregistrat la grupa de varsta 0-4 ani. Infectiile respiratorii au fost mai frecvente in Maramures, dar si in judetele Iasi, Botosani si Covasna, iar pneumoniile – in judetul Botosani.
Pana la 4 ianuarie 2009, Ministerul Sanatatii a realizat, gratuit, vaccinarea antigripala pentru un numar de peste 3 milioane de persoane. La nivel national, Ministerul Sanatatii a realizat vaccinarea antigripala pentru circa 1,3 milioane de persoane cu varsta intre 15 si 64 de ani si 1,5 milioane pentru cele peste 65 de ani. De asemenea, au mai fost vvacinati si peste 130.000 de tineri cu varsta intre 5 si 14 ani.
Vaccinarea antigripala a populatiei la risc se realizeaza gratuit, in cadrul „Subprogramul de supraveghere si control al bolilor transmisibile prioritare””. Pentru sezonul 2008 – 2009 au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii si distribuite in teritoriu 3100000 doze vaccin gripal. Pana la data de 4 ianuarie 2009 s-au utilizat aproximativ 97% din dozele achizitionate.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult