În urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Maramureș, se anunța faptul că s-a rezolvat problema deșeurile menajere din Maramureșul Voievodal, însă se pare că realitatea este cu totul alta!
Potrivit informațiilor primite, tone de gunoi zac pe jos, în apropierea râului Vișeu, iar la Petrova, locuitorii stau pregătiți să ”intervină”. Bineînțeles că atât prefectul județului, cât și vicepreședintele CJ Maramureș și primarul din Petrova au fost anunțați și le este cunoscută situația, însă nu a fost adoptată vreo măsură.
Toată lumea ridică din umeri și este nepăsătoare, iar mașinile de salubrizare continuă să depoziteze gunoiul în apropierea râului, spre disperarea localnicilor. Oamenii din zonă susțin că aceasta este doar o variantă „ajutătoare” până la lăsarea întunericului, când deșeurilor „li se vor face vânt” direct în râul Vișeu.
Iată ce afirma președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, acum două zile:
„Deșeurile menajere din Maramureșul istoric vor fi depozitate la Oradea și Zalău
Reprezentanții societăților de colectare a deșeurilor de la nivelul județului, respectiv Drusal SA, Herodot Grup SRL și Glod Sal SRL, au fost convocați la discuții în vederea găsirii celor mai eficiente soluții în ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere și depozitarea acestora. Deși vechea conducere a Consiliului Județean Maramureș cunoștea faptul că rampa de gunoi amenajată la Sighetu Marmației își va sista activitatea din februarie 2021, nu s-a făcut niciun demers în această privință. Însă, iată că, în urma unei acțiuni în instanță, nu mai pot fi depozitate resturile menajere aici începând din această săptămână.Pentru a rezolva situația, în momentul de față, Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a luat legătura cu conducerea administrațiilor din județele Bihor și Sălaj primind acordul ca deșeurile menajere să fie colectate și depozitate la Oradea și respectiv Zalău.
”În momentul de față aceasta este soluția pe care o avem la dispoziție pentru Maramureșul Voievodal. S-au început procedurile necesare în vederea amenajării unui nou depozit temporar astfel încât să nu mai avem astfel de probleme la nivelul județului până în momentul în care depozitul de la Sârbi – Fărcașa va deveni funcțional. Am discutat cu reprezentanții Gărzii de Mediu, cu conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Maramureș, în vederea întocmirii documentației necesare pentru a respecta toate normele în vigoare”, a subliniat Ionel Bogdan.
Lucrările la depozitul ecologic de la Sârbi vor fi finalizate până în 2023, în prezent amplasamentul va fi pus în siguranță astfel încât lucrările rămase de realizat să fie executate de un operator economic serios care să ducă la bun sfârșit acest proiect vital pentru județ.”