Romania a doborat recordul mondial si a intrat in Guinness Book cu cel mai mare curs de resuscitare cardiorespiratorie din lume cu 7.402 participanti. Evenimentul a avut loc marti seara pe stadionul Dinamo si s-a intitulat ”Salvam vieti si intram in Cartea Recordurilor”. Reprezentanta Guinness World Records prezenta pe stadionul Dinamo, Ann Orford, a inmanat certificatul de intrare in Cartea Recordurilor dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.
Reprezentanta Guinness Book a certificat faptul ca Romania a doborat recordul mondial atingand 7.402 participanti la cursul de acordare a primului ajutor.
„Este uimitor ca un numar atat de mare de oameni s-a adunat pe stadion pentru a invata sa acorde primul ajutor”, a spus Ann Orford.
La randul sau, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov le-a multumit participantilor pentru prezenta si sustinere. „Este un castig al tuturor romanilor, al Serviciului de ambulanta si al Societatii romane de ambulanta”, a spus dr. Alis Grasu.
La eveniment au mai fost prezenti prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Dr. Raed Arafat a subliniat ca sistemul de urgenta este facut de oameni si partea cea mai numeroasa a populatiei ar trebui sa cunoasca cum sa acorde primul ajutor.
„Ceea ce a facut Serviciul de ambulanta este un inceput care trebuie continuat pentru ca e foarte important ca sa stii cum sa acorzi primul ajutor. Pe langa faptul ca trebuie sa suni la 112 este bine sa cunosti si pasii de urmat pentru ca un prim ajutor incorect poate sa faca rau, pe cand un prim ajutor acordat corect salveaza o viata”, a aratat medicul.
El a mai spus ca este necesar sa se instruiasca intreaga populatie, inclusiv prin cursuri de acordare a primului ajutor in scoli, institutii etc.
Societatea de Salvare Bucuresti si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov au initiat un demers inedit prin care peste 7.000 de romani au invatat simultan cum sa faca resuscitare si sa acorde primul ajutor. Participantii au avut la dispozitie 700 de manechine pe care au exersat si au facut demonstratii, iar alaturi de ei s-au aflat 700 de instructori care au explicat manevrele.
Actiunea s-a desfasurat cu ocazia implinirii luna aceasta a 105 ani de functionare a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. Desfasurarea evenimentului a fost supervizata stiintific de catre Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.
Precedentul record a fost stabilit anul trecut in Mexic, in martie, cand 6.577 de cursanti au invatat simultan procedurile de resuscitare.
Sursa: Agerpres