Ministrii desemnati de coalitia de guvernare PD-L – PSD pentru a prelua portofoliile din Guvernul Boc au fost audiati azi, 20 decembrie, de comisiile de specialitate din Parlament. Toti cei 20 de viitori membri ai Guvernului au primit aviz favorabil din partea comisiilor permanente comune.
Toti cei 20 de ministrii nominalizati in guvernul Boc vor primi votul de investitura luni, 22 decembrie, ora 15.00, cand se va intruni plenul Camerelor Parlamentului.Votul va fi secret, exprimat prin bile depuse in urne, si va viza lista cu numele ministrilor in ansamblul ei.
Mihai Stanisoara – Ministerul Apararii Nationale
Primul validat de parlamentari a fost ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara, care a primit aviz favorabil de la comisiile de aparare, ordine publica si siguranta ale Camerei Deputatilor si Senatului. Acesta a fost validat cu 21 de voturi ”pentru”, sase deputati si senatori pronuntandu-se impotriva candidatului.
Stanisoara a declarat la audieri ca militeaza pentru continuitate in activitatea de conducere a MAp si pentru o inzestrare adecvata a armatei care sa se refere la puterea de foc, dar si la un grad sporit de protectie, mai ales pentru militarii aflati in teatrele de operatii internationale. Ministrul desemnat s-a referit in cadrul audierilor si la necesitatea maririi gradului de interoperabilitate cu armatele aliate.
Dan Nica – Vicepremier
In Cabinetul Boc va detine functia de vicepremier, fiind validat de comisiile de economie din Parlament social democratul Dan Nica, cu 28 de voturi ”pentru”, un vot ”impotriva” si 3 abtineri. Nominalizarea sa fusese anterior validata si de Comisiile reunite de politica externa, cu 19 voturi pentru, cinci impotriva si o abtinere.
Vicepresedintele PSD a declarat, la audieri, ca principalul sau obiectiv va fi cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene. El a afirmat ca atragerea banilor europeni reprezinta preocuparea sa „maxima” si o responsabilitate „uriasa” a coalitiei PSD-PD-L.
Radu Berceanu – Ministerul Transporturilor
Si ministrul desemnat pentru a ocupa fotoliul de la Transporturi, democrat-liberalul Radu Berceanu a trecut de comisiile reunite pentru industrii si servicii ale Parlamentului, cu 40 de voturi ”pentru”, opt ”impotriva” si o abtinere.
Acesta a declarat cu ocazia audierilor ca va propune companiei Bechtel, care realizeaza Autostrada Transilvania, sa termine tronsoanele deja incepute, urmand ca restul sa fie scos la licitatie. Totodata, acesta a transmis ”directorilor din minister care sunt ingrijorati de revenirea sa, ca pot sa-si dea demisia”, iar celor ”care sunt relaxati sa se pregateasca de treaba”.
Adriean Videanu – Ministerul Economiei
Democrat-liberalul Adriean Videanu a primit, de asemenea, increderea parlamentarilor din comisiile reunite pentru industrii si servicii si pentru politica economica, reforma si privatizare ale Legislativului, cu 49 de voturi ”pentru” si sase abtineri, pentru a detine in urmatorii patru ani portofoliul de la Economie.
Videanu a declarat, la audieri, ca principalul aspect ce trebuie urmarit este criza energetica. ”Exista doua directii care trebuie urmate. Primul este securitatea energetica, aprovizionarea, transportul, distributia catre consumatori si suportabilitatea costurilor de catre consumatori. A doua directie este politica industriala, care trebuie sa fie ancorata pentru a mentine o piata interna”, a spus acesta.
Gheorghe Pogea – Ministerul Finantelor Publice
Si colegul sau de partid Gheorghe Pogea a convins, dupa audieri, membrii Comisiilor reunite de buget-finante ale Parlamentului sa-l valideze pentru functia de ministru al Finantelor Publice, candidatura sa trecand cu 31 de voturi ”pentru” si opt ”impotriva”.
Pogea a aratat, in fata parlamentarilor, ca scutirea de impozitul pe profitul reinvestit in echipamente si tehnologii, masura prevazuta in programul de guvernare, va mentine atractivitatea Romaniei pentru investitori si poate evita eventuale delocalizari ale productiei. Alaturi de Pogea la audieri s-a aflat si premierul desemnat Emil Boc, care a dorit sa il sustina pe viitorul ministru al Finantelor, pentru a arata ca acest domeniu este extrem de important pentru ce va insemna guvernarea tarii in perioada urmatoare si pentru a evidentia rolul politicilor bugetare.
Cristian Diaconescu – Ministerul de Externe
Ministrul de Externe desemnat Cristian Diaconescu a fost avizat favorabil de membrii Comisiilor de politica externa din Camera Deputatilor si Senatului, primind 22 de voturi ”pentru”, doar trei parlamentari abtinandu-se de la vot.
Ecaterina Andronescu – Ministerul Educatiei
Membrii comisiilor pentru invatamant s-a pronuntat, la randul lor, pentru validarea in functie a social democratei Ecaterina Andronescu, pentru a merge la Ministerul Educatiei,Cercetarii si Inovarii, cu 33 de voturi ”pentru” si cinci ”impotriva”.
Aceasta a declarat ca, in urmatoarea perioada de timp, va urmari cresterea performantei sistemului de invatamant, micsorarea diferentelor dintre scolile din mediul rural si urban, continuarea procesului de descentralizare, dezvoltarea infrastructurii si a resurselor umane.
Marian Sarbu – Ministerul Muncii
Si social democratul Marian Sarbu a primit ”unda verde” de la colegii sai din comisiile reunite de munca, pentru a ocupa fotoliul de la ministerul Muncii, cu 29 de voturi ”pentru” si patru ” impotriva”.
In cadrul audierilor acesta si-a prezentat principalele directii de actiune, mentionand ca in domeniul pietei muncii una din problemele importante este stabilirea echilibrului fortei de munca, prin reducerea somajului si asigurarea de locuri de munca, chiar daca traversam o perioada de disponibilizari.
Catalin Predoiu – Ministerul Justitiei
O figura aparte in Guvernul Boc, fostul liberal Catalin Predoiu, a trecut si el de comisiile juridice din Legislativ, primind astfel acceptul senatorilor si deputatilor juristi pentru a-si continua mandatul de la Justitie. Au fost 42 de voturi pentru si noua impotriva. Inainte de a intra la comisii, acesta a anuntat ca s-a autosuspendat din PNL.
La audieri, el a aratat ca masurile cele mai urgente care trebuie luate sunt discutarea si adoptarea celor patru coduri din justitie de catre Parlament.
Gabriel Oprea – Ministerul Administratiei si Internelor
Social-democratul Gabriel Oprea a primit aviz favorabil pentru functia de ministru al Administratiei si Internelor, cu 47 de voturi „pentru” si 11 „impotriva”, ce au apartinut parlamentarilor PNL.
Gabriel Oprea a sustinut, in fata comisiilor reunite pentru administratie publica si aparare, necesitatea dezbaterii publice a contractelor care implica alocarea unor fonduri de ordinul a zeci sau sute de milioane si a anuntat ca va propune ca ele sa fie avizate de forul legislativ.
Ilie Sarbu – Ministerul Agriculturii
Ministrul desemnat pentru portofoliul Ministerului Agriculturii, social democratul Ilie Sarbu, a fost, validat de comisiile de specialitate reunite ale Parlametului.
El a anuntat ca secretarii de stat din minister vor fi, in primul rand, specialisti, nu numai oameni politici, iar in ceea ce priveste costurile programului de guvernare in domeniul agriculturii, Sarbu a spus ca a cerut 4% din PIB, pentru ca numai asa va putea inchide toate programele, dar deocamdata nu stie daca va primi aceste sume.
Ion Bazac – Ministerul Sanatatii
Deputatii si senatorii din comisiile reunite pentru sanatate publica au intocmit in urma audierilor, un raport favorabil candidatului PSD pentru functia de ministru al sanatatii, Ion Bazac. In favoarea acestuia au votat 16 parlamentari, sase s-au pronuntat ”impotriva”, iar doi s-au abtinut. El a subliniat, la audieri, faptul ca doreste sa asigure cel putin 4,5% din PIB pentru sistemul sanitar, in anul 2009.
Nicolae Nemirschi – Ministerul Mediului
Ministrul desemnat la Ministerul Mediului, Nicolae Nemirschi, a primit, de asemenea, aviz favorabil din partea Comisiilor de specialitate ale Parlamentului, reunite, cu doar 5 voturi ”impotriva”.
Victor Ponta – Ministrul pentru relatia cu Parlamentul
Un alt membru al Guvernului Boc propus pentru a prelua mandatul de ministru pentru relatia cu Parlamentul si care a primit acceptul de la comisiile juridice ale celor doua Camere ale Legislativului a fost social democratul Victor Ponta. Dupa audieri, acesta a fost validat cu 28 de voturi ”pentru” si 8 ”impotriva”.
El s-a angajat in fata parlamentarilor din comisie sa reduca numarul ordonantelor de urgenta si a anuntat ca va pastra posturile celor doi secretari de stat pentru relatia cu Senatul, respectiv Camera Deputatilor.
Theodor Paleologu – Ministerul Culturii
Senatorii si deputatii din Comisiile reunite pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa si cele ale drepturilor omului, au dat sambata, un aviz favorabil pentru democrat-liberalul Theodor Paleologu, propus pentru functia de ministru al culturii si cultelor, pentru el votand 31 de senatori si deputati, iar sase, abtinandu-se.
Constantin Nita – Ministerul pentru IMM-uri
Si social democratul Constantin Nita a primit votul de incredere al parlamentarilor din comisiile reunite pentru industrii si servicii si pentru politica economica, reforma si privatizare de specialitate din Legislativ, pentru a prelua fraiele de la ministerul pentru IMM-uri, cu 37 de voturi „pentru” si cinci abtineri.
Monica Iacob Ridzi – Ministerul Tineretului si Sportului
Democrat-liberala Monica Iacob Ridzi a convins, la randul ei, senatorii si deputatii din comisiile de specialitate sa o valideze la conducerea ministerului Tineretului si Sportului, cu 30 de voturi ”pentru”, unu” impotriva” si trei abtineri.
Elena Udrea – Ministerul Turismului
Si democrat liberala Elena Udrea a fost validata de comisiile de specialitate, primind 22 de voturi „pentru”, trei „impotriva” si doua abtineri.
Gabriel Sandu – Ministerul Comunicatiilor
Si colegul ei de partid, Gabriel Sandu, la ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a avut un rezultat identic, 22 de voturi „pentru”, trei „impotriva” si doua abtineri.
Vasile Blaga – Ministerul Dezvoltarii Regionale
Ultimul audiat si validat de comisiile de specialitate din Legislativ a fost democrat-liberalul Vasile Blaga pentru ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult