Coalitia formata din PD-L si PSD+PC, prin liderii politici Emil Boc si Mircea Geoana, au anuntat public in cursul dupa-amiezii de azi, 16 decembrie, cate ministere va avea noul cabinet si care sunt portofoliile. Numarul total al membrilor cabinetului, cu tot cu premier, vicepremier si ministru fara portofoliu pentru relatia cu Parlamentul, va fi de 21.
Presedintii PDL si PSD nu au nominalizat numele celor care vor prelua conducerea ministerelor, precizand ca acest lucru se va stabili joi, 18 decembrie, pentru ca a doua zi Guvernul Boc sa fie prezentat pentru validare in Parlament. De asemenea, s-a precizat ca urmeaza sa fie finalizat proiectului programului de guvernare, cel facut public pana acum fiind doar o schita mai detaliata.
Guvernul condus de Emil Boc va avea un numar de 18 ministere, iar premierul va fi secondat de un vicepremier. De asemenea, va exista un ministru fara minister, cel pentru relatia cu Parlamentul. Noul cabinet va avea cu doua ministere mai mult fata de cate sunt acum, care numara acum doar 16 portofolii, insa si in cabinetul condus de Tariceanu au existat si ministri fara portofoli.
Ministru independent la justitie, si doua ministere noi pentru turism si tineret-sport
Mircea Geoana a facut si o precizare aparte, declarand ca ”la ministerul justitiei va fi un independent, care sa continue reformele in domeniu”. El a mai spus ca nominalizarile pe posturi se vor defintiva in cursul zilei de joi, 18 decembrie, in strutura de conducere a partidului. PSD va avea prima optiune in alegerea ministerelor, potrivit unor surse din partid, care au mai indicat ca social-democratii vor avea cu un portofoliu in plus. Doua noutati ar fi ministerul turismului, care in formula actuala a fost inglobat ministerului transporturilor, dar si minsiterul tineretului si sportului.
Pe de alta parte, Emil Boc, premierul desemnat de seful statului sa formeze guvernul, a declarat ca vineri, 19 decembrie, va fi prezentata Parlamentului noua formula de conducere a executivului, precum si programul de guvernare. Colegul sau de alianta, Mircea Geona, a precizat ca inainte se va revedea programul de guvernare, pentru ca varianta aparuta in presa nu a fost definitivata. ”Este o forma intermediara a programului de guvernare si mai este nevoie sa ii facem o lectura politica”, a spus Geoana.
Lista noului guvern, care urmeaza sa fie propus Parlamentului de Emil Boc:
Structura de conducere
I. Premier
II. Vicepremier
Ministere
1. Ministerul Finantelor Publice
2. Ministerul Economiei
3. Ministerul IMM-ului si Mediului de Afaceri
4. Ministerul Justitiei si Libertatilor Publice (indepenedent)
5. Ministerul Administratiei si Internelor
6. Ministerul Apararii Nationale
7. Ministerul Afacerilor Externe
8. Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
9. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Renovarilor
10. Ministerul Infrastructurii si Transporturilor
11. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei
12. Ministerul Agriculturii
13. Ministerul Mediului
14. Ministerul Sanatatii
15. Ministerul Tineretului si Sportului (nou aparut)
16. Ministerul Turismului (nou aparut)
17. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale
18. Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National
Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (ministru fara portofoliu)
Programul de guvernare prevede mentinerea cotei unice si reduceri de taxe
Coalitia „Parteneriat pentru Romania”, formata din PD-L si Alianta PSD+PC, si-a fixat in programul de guvernare atat mentinerea cotei unice de impozitare, cat si o serie de masuri de protectie sociala, intre care deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, pensia sociala minim garantata, dublarea alocatiilor pentru copii si reducerea numarului de taxe si impozite.
Document cuprinde 29 de capitole, primele dintre acestea continand masuri pentru reducerea impactului crizei asupra economiei si a grupurilor vulnerabile, un angajament pentru buna guvernare si principiile guvernarii.
Restul capitolelor detaliaza obiectivele stabilite in domeniile educatiei, sanatatii, pietei muncii, asigurarilor sociale, familiei si protectiei copilului, tineretului si sportului, IMM-uri, cercetarii stiintifice, infrastructurii in transporturi si comunicatiilor, a agriculturii si dezvoltarii rurale, a proprietatii si cadastrului, dezvoltarii regionale, mediului. De asemenea, documentul se mai refera la protectia consumatorului si politica fiscala, justitie si politicile anticoruptie, ordinea publica si siguranta cetateanului, integrarea europeana, cultura si culte, romanii de pretutindeni, precum si la securitatea nationala.
Noul guvern si-a propus sa scada facturile la curent si gaz ale romanilor
O alta masura se refera la asigurarea cu prioritate, prin legea bugetului de stat pe anul 2009, a sumelor necesare cofinantarii proiectelor de investitii realizate din fonduri europene nerambursabile, precum a cofinantarii programelor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala. De asemenea, se mai urmareste ajustarea cheltuielilor bugetare in vederea diminuarii deficitului bugetului general consolidat pana la maxim 2,5% din PIB pentru anul 2009 (fata de peste 3,5% PIB in 2008).
Totodata, documentul vorbeste despre cresterea finantarii de la bugetul de stat a reabilitarii termice a locuintelor si cladirilor administratiei publice centrale si locale, a proiectelor de infrastructura rurala si drumuri judetene si locuinte sociale, precum si a subventiilor in agricultura.
Viitorii guvernanti isi mai propun modificarea preturilor la energia electrica si gaze naturale „in vederea diminuarii facturii la populatie” si a algoritmului de calcul privind repartizarea costurilor pentru energia termica.
Capitalul CEC va fi majorat pentru IMM-uri
Documentul face referire si la masura capitalizarii Eximbank „in vederea activizarii si extinderii instrumentelor de sprijin al productiei pentru export si al exportului”, adusa in discutie de presedintele Traian Basescu in perioada campaniei electorale, dar si a majorarii capitalului CEC Bank in scopul finantarii proiectelor IMM-urilor si a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
PD-L si PSD+PC se mai angajeaza la acordarea unor noi ajutoare de stat in vederea stimularii activitatilor de productie si inovare a IMM-urilor si simplificarea procedurilor necesare inregistrarii firmelor la intrarea pe piata si reglementarea de urgenta a procedurii de aprobare tacita, reducerea taxelor pentru inregistrarea de marci si brevete pentru inventii.
Salariu minim de 600 de lei si pensii sociale de minim 350 de lei
Programul de Guvernare pentru 2009-2012 prevede si o serie de masuri de protectie sociala, precum stabilirea salariului minim brut pe tara garantat de 600 de lei si cresterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut prognozat pe economie incepand cu 1 ianuarie.
De asemenea, PD-L si PSD+PC vor introducerea pensiei sociala minima garantata care sa completeze pensia pana la 350 lei lunar pentru toti pensionarii de la aceeasi data si dublarea alocatiilor pentru copii incepand cu 1 iulie 2009.
Autonomie administrativa si justitie independenta, idei repetitive la fiecare guvernare
Documentul mai include si referiri la „obiectivele fundamentale pe care si le asuma si promoveaza Guvernul”, printre care asigurarea unui climat economic de stabilitate, in contextul crizei economice globale, protejarea locurilor de munca, prioritate a perioadei urmatoare, precum si crearea de noi locuri de munca, inclusiv in mediul rural, protejarea si cresterea graduala a puterii de cumparare a populatiei.
Programul de guvernare face referire si la continuarea procesului de reforma in domeniul justitiei in vederea garantarii independentei acesteia, neimplicarii politicului in actul de justitie si asigurarii accesului egal al tuturor cetatenilor la justitie si descentralizarea, inclusiv financiara, a administratiei publice prin delimitarea clara a competentelor, pe principii europene, „in scopul cresterii autonomiei administrative cu respectarea principiului subsidiaritatii”.
Printre principiile care stau la baza guvernarii se regasesc asigurarea unui cadru normativ si institutional stabil in scopul stimularii activitatii IMM-urilor si asigurarii unui mediu de afaceri predictibil, realizarea Programului National pentru construirea de locuinte sociale si pentru tineri, dezvoltarea intr-un ritm foarte rapid a sistemului de infrastructura din Romania, indeosebi a celei rutiere si feroviare, inclusiv pentru orasele mici si mediul rural si asigurarea securitatii energetice a Romaniei si a cetatenilor sai, inclusiv prin promovarea tehnologiilor ecologice alternative.
Programul de guvernare mai prevede reforma in domeniul educatiei, avand la baza ridicarea nivelului de performanta a sistemului educational si asigurarea unor venituri decente pentru cei care isi desfasoara activitatea in cadrul acestui sistem, in conformitate cu prevederile Pactului pentru Educatie, precum si reforma in domeniul sanitar, avand la baza necesitatea asigurarii calitatii serviciilor pentru toti beneficiarii sistemului de asigurari de sanatate din Romania.
Sursa: eMaramures si Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult