Bosnia are, incepand de marti, la sase luni dupa alegeri, un guvern format in principal din partide nationaliste care sunt angajate in deblocarea procesului de apropiere a acestei tari de Uniunea Europeana (UE), aflat intr-un punct mort de mai multi ani, informeaza AFP.
Noul cabinet de ministri va fi condus de Denis Zvizdic (SDA, principalul partid musulman).
Dintr-un parlament cu 42 de deputati, 26 au votat ‘pentru’ si 7 ‘impotriva’ acestui nou guvern, ce va fi compus din noua ministri.
‘Avem nevoie de schimbari serioase (…) Oboseala si pesimismul dureaza de prea multa vreme si noul guvern trebuie sa aduca o noua energie’, a declarat membrul sarb al presedintiei colegiale a Bosniei, Mladen Ivanic, in prezent presedinte in exercitiu.
Una dintre tarile cele mai sarace din Europa, cu un somaj care se apropie de 40% din populatia activa a acestei foste republici iugoslave de 3,8 milioane de locuitori, Bosnia a fost, in februarie 2014, scena unor manifestatii violente impotriva guvernantilor si saraciei.
Unii analisti nu exclud noi miscari de prostest in cazul in care puterea aleasa in urma ultimului scrutin va esua sa relanseze economia.
Arhitect de profesie, Zvizdic (50 de ani) a declarat ca principalele sale prioritati vor fi reluarea procesului de apropiere de UE, precum si ‘punerea in aplicare a o serie de reforme sociale si economice’.
Bruxellesul a adoptat in 2014 o noua abordare la adresa Bosniei, care s-a pomenit, din cauza permanentelor dispute politice, in coada tuturor vecinilor din Balcani in drumul spre UE.
Aceasta noua politica prevede adoptarea de reforme sociale si economice, menite sa redreseze economia si sa creeze locuri de munca.
De la sfarsitul razboiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia este divizata intre doua entitati, una sarba si alta croato-musulmana, legate de un slab guvern central.
Sursa: Agerpres