Ordonanta de urgenta prin care salariile personalului din sanatate vor fi majorate cu 25%, de la 1 octombrie, ar urma sa fie discutata in sedinta Guvernului de miercuri, premierul Victor Ponta cerand ministrului Sanatatii, Nicu Banicioiu, sa prezinte Executivului spre aprobare acest act normativ.
Guvernul ar putea aproba, miercuri, ordonata de urgenta prin care salariile personalului din sectorul medical se vor majora cu 25%, de la 1 octombrie.
Dupa intalnirea avuta in urma cu o saptamana cu liderii sindicatelor din distemul sanitar, premierul Victor Ponta anunta ca pentru sedinta de Guvern din 26 august vor fi pregatite atat o ordonanta de urgenta privind majorarea salariilor angajatilor din sistemul sanitar, cat si un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.
„Putem, de la 1 octombrie, sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, spunea Ponta, precizand ca vor beneficia de aceste majorari aproximativ 181.000 de angajati din reteaua Ministerului Sanatatii si autoritatilor publice locale si peste 13.000 de persoane din ministerele care au retea proprie de sanatate.
Premierul mai spunea ca impactul bugetar anual al acestor majorari salariale este de aproximativ 1,7 miliarde lei, anual, dar pentru acest an banii vor fi asigurati de la bugetul Ministerului Sanatatii si din cel al Casei Asigurarilor de Sanatate, economii rezultate in urma implementarii cardului de sanatate.
De asemenea, tot atunci premierul i-a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa elaboreze un proiect de lege care sa elimine raspunderea penala a personalului din sistemul sanitar in cazul in care contributiile primite de la pacienti nu sunt conditionate, sunt oferite post-tratament si sunt fiscalizate, astfel incat acestia sa nu mai fie considerati functionari publici si anchetati penal in cazul primirii unor „contributii suplimentare” din partea pacientilor.
„Vreau sa lamuresc si sa fie foarte clar: medicii nu mai sunt functionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanta 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici. Legea a fost de altfel aprobata de catre Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce sa schimbam. In plus, e vorba de responsabilitatea penala. Am discutat cu ministrul Justitiei, care a fost la intrevederi si care, impreuna cu reprezentantii sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu o ordonanta de urgenta, pentru ca e o chestiune totusi delicata care trebuie discutata mai mult in Parlament si reglementata intr-o forma mult mai buna”, sustinea premierul.
El a explicat ca acele „contributii suplimentare” pe care pacientii vor sa le dea medicului si a
asistentului care i-au tratat trebuie sa indeplineasca trei conditii, cumulativ: sa nu fie conditionate de catre medic si asistent, sa fie primite dupa indeplinirea actului medical si sa fie declarate la fisc, astfel incat ele sa poata fi impozitate. Daca aceste conditii sunt indeplinite simultan, medicul, asistentul sau alt reprezentant al sistemului sanitar nu mai raspund penal pentru primirea „contributiilor suplimenatre” de la pacienti.
Federatia Sanitas a transmis, luni, ca a negociat cu Guvernul doar cresteri salariale si facilitati pentru personalul din sistemul de sanatate, in timp ce demersul Executivului de a legaliza platile de la pacienti ca urmare a deciziei ICCJ a venit in urma presiunii medicilor.
„Sanitas a negociat doar cresteri salariale si facilitati pentru personalul din sistemul de sanatate, asistenta sociala si medico-sociala. Nimic mai mult. Masurile intreprinse de Guvern pentru protejarea medicilor (ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie) au fost consecintele presiunii venite din partea acestei categorii profesionale si nu s-a regasit nicio clipa in lista de revendicari a Federatiei Sanitas, nici in strategia noastra, noi doar am explicat ceea ce s-a discutat”, arata federatia sindicala.
Sursa: Mediafax