Guvernul a modificat si completat miercuri normele de implementare a Programului „Prima casa” pentru a adauga noi conditii prin care beneficiarii programului pot trece de la o locuinta mai mica la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafata, posibilitate anterior introdusa prin OUG nr. 2/2015.
„In cazul trecerii de la o locuinta mai mica la una mai mare, garantiile pentru achizitionarea/ construirea unei noi locuinte in cadrul programului sunt garantate cu ipoteca legala de rang I asupra noii locuinte, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si in favoarea finantatorului, proportional cu procentul de garantare. Ipoteca este valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu sarcini pe toata durata garantiei”, se stabileste prin hotararea de miercuri a Executivului.
Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, beneficiarul programului care oreste trecerea de la o locuinta mai mica la una mai mare are obligatia sa utilizeze sumele obtinute din vanzarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului pentru lichidarea creditului acordat initial, iar in cazul in care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditului acordat initial, beneficiarul se obliga sa achite din surse proprii eventuala diferenta.
„Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achizitionarea/ construirea noii locuinte in cadrul programului, cu conditia lichidarii creditului acordat initial, pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte. Pentru respectarea conditiilor din OUG nr. 60/2009, valoarea noii locuinte achizitionate/ construite trebuie sa fie mai mare decat valoarea primei locuinte, la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului”, mai arata sursa citata.
Actul normativ prevede si posibilitatea inscrierii in contractul de garantare si de credit a sotului/ sotiei, in situatiile in care actul de casatorie a intervenit ulterior achizitionarii locuintei in cadrul programului. De asemenea, se aliniaza prevederile programului la cele ale noului Cod civil in ceea ce priveste posibilitatea separatiei bunurilor prin conventie matrimoniala.
Conform hotararii de miercuri a Guvernului, in normele de aplicare aferente programului „Prima casa” se stipuleaza „un acord in ceea ce priveste posibilitatea de a inchiria o parte sau intregul imobil achizitionat prin program sau de a stabili un sediu social in acest imobil”. In cazul beneficiarilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar si inainte de expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii creditului initial.
O alta reglementare are scopul sa contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achizitionat o locuinta prin acest program, insa din cauza unor dificultati financiare temporare au pierdut-o, iar dupa imbunatatirea situatiei financiare doresc sa recupereze imobilul.
In aceste situatii, beneficiarii programului pot solicita o singura data finantatorilor repunerea in drepturile si obligatiile aferente contractului de credit si de garantare, cu respectarea conditiilor programului si cu mentinerea conditiilor in care a fost acordata garantia.
Programul „Prima casa” a fost operationalizat in 2009, iar de la inceputul lui si pana in prezent au fost acordate peste 141.000 garantii in valoare totala de 2,76 miliarde euro.
Sursa: Agerpres