Liderii PSD si PDL au semnat, duminica, 14 decembrie, la ora 18.00, la Palatul Parlamentului, protocolul de guvernare intitulat „Parteneriat pentru Romania”. „Parteneriatul pentru Romania” isi propune 25 de obiective care vizeaza, in principal, reformarea domeniilor esentiale ale societatii romanesti, precum si cresterea eficientei si credibilitatii institutiei parlamentare.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a subliniat, in discursul sau, ca incheierea protocolului cu PD-L este un moment istoric si o dovada de responsabilitate intr-un moment fara precedent in Romania – criza economica si financiara, adaugand ca „doua forte politice responsabile” au acceptat sa-si uneasca eforturile pentru interesul national al Romaniei.
El a sustinut ca nu se va mai repeta competitia dintre PSD si PD-L din anul 2004, pentru ca cele doua partide vor avea candidati proprii la presedintie, dar in calitate de parteneri. Geoana a dorit sa-i asigure pe cei prezenti ca PSD va pune la dispozitia Romaniei cei mai competenti oameni de care dispune.
In opinia liderului PD-L, Emil Boc, „obiectivul prioritar al parteneriatul este, azi, asigurarea stabilitatii tarii” prin mentinerea si crearea de noi locuri de munca, prin mentinerea puterii de cumparare, a cotei unice de impozitare, continuarea reformelor in justitie, printr-o descentralizare reala a administratiei publice, o reforma „profunda” a invatamantului, bazata pe Parteneriatul National pentru Educatie, o reforma reala a sanatatii si prin sprijinul agriculturii.
Si Emil Boc a evidentiat ca cele doua partide au inteles „ca vremea disputelor a trecut”. „Suntem parteneri, dar vom fi in competitie atunci cand va veni vremea competitiei politice”, a subliniat, totodata, liderul PD-L.
Principalul obiectiv al „Parteneriatului pentru Romania” este asumarea guvernarii de catre PD-L si Alianta PSD+PC si sprijinul parlamentar corespunzator. Conform documentului, valabil pana in 2012, Alianta PSD+PC si PD-L vor avea candidati proprii la presedintia Romaniei, la alegerile din 2009.
Documentul stipuleaza, totodata, mentinerea cotei unice de 16%, dar cu acordarea de masuri compensatorii si de scadere a fiscalitatii pentru persoanele cu venituri mici, precum si prin reducerea de taxe si impozite.
PSD+PC si PD-L doresc, intre altele, cresterea eficientei institutiei parlamentare si, mai ales, cresterea credibilitatii acesteia. Totodata, documentul se refera la continuarea reformei sistemului electoral si, in plan extern, la consolidarea rolului tarii noastre.
Protocolul are ca obiectiv principal asigurarea climatului de stabilitate de catre cele doua formatiuni, in conditiile crizei economice si financiare pe plan mondial.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult