Primarul orasului Sibiu, Klaus Iohannis a acceptat propunerea de a fi premier, avansata de liderii PSD, PNL, UDMR si cei ai grupului parlamentar al minoritatilor nationale altele decat cea maghiara cu care s-a intalnit azi – 14 octombrie, la Senat. Iohannis a spus ca va accepta postul de premier, in cazul in care va fi nominalizat de presedinte, doar pana la organizarea alegerilor prezidentiale si a spus ca nu doreste un guvern organizat pe baza de apartenenta politica. ”Inclin spre un guvern putin mai mic, dar nu ca cel care a fost inainte pentru o perioada foarte scurta”, a precizat Iohannis, care a spus ca s-a gandit la o posibila formula guvernamentala, daca va deveni premier.
Parlamentarii PSD si PNL Maramures sustin ideea unui guvern de tehnocrati care sa organizeze alegeri prezidentiale corecte, majoritatea fiind de acord cu varinata premierului ” Iohannis”. Nu este exclusa din discutii nici posibilitatea ca seful statului Traian Basescu sa ”joace cartile” pe care le are la indemana si sa propuna pe cu totul altcineva, o persoana din zona finantelor.
Deputatul PNL Maramures, Vasile Berci, sustine ca ceea ce s-a intamplat, ”dincolo de faptul ca e o masura unicat in istoria postdecembrista, a fost rezultatul firesc al unor greseli comise de Guvern, inclusiv maniera in care a fost instalat noul Guvern”, precizand ca era ”un Guvern lipsit de legitimitate”, dand dovada de incapacitatea ministrilor de a conduce cate 2 Ministere, ”in conditiile in care economia se degradeaza pe zi ce trece”.
”Speram ca solutia nu va fi pentru un guvern politic, ci pentru unul de tehnocrati care sa gestioneze problemele tarii si sa organizeze corect alegerile pentru prezidentiale”, a spus deputatul Vasile Berci.
Si deputatul UDMR, Stefan Beres este de parere ca ceea ce s-a intamplat ”este un lucru logic”, in conditiile in care din declaratiile primului-ministru a reisit ca directia spre care se mergea era spre ”dictatura”. El a spus ca e nevoie ca noul Guvern sa se gandeasca ”nu legi populiste, ci legi care sa redreseze actuala situatie economica”.
Senatorul PSD Sorin Bota a declarat ca nu stie deocamdata nimic de noua formula guvernamentala, dar ca oricum aceasta urmeaza sa fie luata in discutie doar dupa nominalizarea premierului. Acesta a spus propunerea lui Klaus Iohannis in functie de sef al executivului este una potrivita momentului, dar pentru ca el sa isi intra in atributii ”mai trebuie sa vrea si Grivei”.
Pe de alta parte, deputatul PDL Nicolae Bud a declarat ca nu il cunoaste foarte bine pe primarul orasului Sibiu, dar crede ca avansarea acestuia va produce bulversari. ”Eu nu vreau sa imi exprim parerea mea la adresa lui, pentru ca nu cunosc foarte bine CV-ul dansului, dar se vede de la o posta ce a facut la Sibiu. Asta nu inseamna ca nu sunt alte personalitati in tara asta care sa se potriveasca acestei functii. Oricum, prin numirea sa se va bulversa viata comunitatii din Sibiu, pentru ca acolo trebuie organizate alegeri antiipate”, a declarat Nicolae Bud.
Parlamentarul democrat-liberal a mai precizat ca din punctul sau de vedere varianta unui guvern de tehnocrati nu este cea mai buna. ”Eu nu sunt adeptul unui guvern de tehnocrati, pentru ca este foarte greu ca acesta sa functioneze fara sprijin politic. Un guvern de tehnocrati nu va face decat sa serveasca intereselor de partid si de grup”, a spus Bud, care a mai adaugat ca ziua de ieri, cand Guvernul Boc 2 a fost demis, a fost una dintre cele mai agitate din viata Parlamentului Romaniei din 1989 incoace.
La randul sau, deputatul PSD, Catalin Chereches a declarat ca ieri, 13 octombrie, nu s-a facut altceva decat sa se puna capat Guvernului Boc 2 care era ”nelegitim, neconstitutional si abuziv”, care a avut un singur obiectiv, acela de fraudare a alegerilor prezidentiale”.
Privitor la viitoarea activitate guvernamentala, Catalin Chereches a mai adaugat ca PSD se gandeste si la intocmirea unui raport indreptat impotriva ministerelor care au savarsit abuzuri in administratia centrala si administratia locala, avand in vedere valul de schimbari indreptat impotriva secretarilor de stat si ai sefilor de deconcentrate ai PSD. In opinia lui Catalin Chereches, guvernul interimar nu va mai avea posibilitatea sa adopte ordonante de urgenta sau ordonante simple, ”ceea ce va limita actiunea Guvernului indreptata spre fraudarea alegerilor sau de a bulversa activitatea in plan administrativ”.
Parlamentarii liberali-democrati maramureseni sunt inca optimisti ca presedintele Basescu va fi de partea lor si va numi un guvern PDL. ”Eu cred ca va functiona cum trebuie si sunt sigur ca va fi un guvern PDL pana la alegeri, iar dupa aceea tot un guvern in jurul PDL pentru ca reformele trebuie continuate in Romania”, a explicat Doru Lese, deputat PDL de Maramures.
Senatorul PNL de Maramures, Titus Liviu Pasca a declarat ca presedintele Traian Basescu nu poate face abstractie de propunerea de premier avansata de PNL, PSD, UDMR si grupul minoritatilor – care il sustin pe primarul Siviului. El a declarat ca impreuna parlamentarii acestei grupari formeaza o majoritate confortabila de 67%, iar o contrapropunere a presedintelui ar putea sa se izbeasca de votul negativ din comisiile Parlamentului in momentul validarii minsitrilor din noul cabinet.
Parlamentarul nu a exclus ca mai pot sa existe discutii, dar a spus ca un guvern de tehnocrati este o solutie care sa ii ajute deopotriva pe politicieni, care isi pot vedea de campania electorala, dar si tara. ”Niste tehnocrati sunt capabili sa aiba grija in aceasta perioada de criza politica de probleme sociale si economice ale statului”, a subliniat Titus Liviu Pasca.
Sursa: Camelia Tocaci, Meda Muntean