La Borşa se lucrează pe mai departe în ritm de melc. Autorităţile judeţene ridică din umeri, iar cele locale înghit în sec fiindcă au luat împrumuturi mari de la bancă pentru cofinanţarea proiectului şi acum au de plătit dobânzi peste dobânzi.
Iniţial, reprezentanţii MIE, care răspund de derularea proiectului finanţat din fonduri europene, au precizat că vor penaliza firma greacă Efklidis pentru întârzierile avute şi că e posibil să se rupă contractul încheiat cu aceasta.
Se aştepta şi o concluzie din partea Delegaţiei Comisiei Europene. Forul trebuia să anunţe acum două săptămâni dacă va menţine finanţarea de 6,4 milioane de euro pentru Luna-Şes Borşa sau va retrage fondurile din cauza întârzierilor.
Până acum nu a venit un răspuns nici de la Guvernul României şi nici de la oficialii forului european. Ca si cum întârzierea de un an cauzată de greci nu ar fi fost de ajuns, mai tergiversează şi ei luarea unei decizii.
”Nu ştim ce se întâmplă. Aşteptăm. Nu putem face nimic în această privinţă pentru că ei sunt cei care trebuie să decidă ce se va întâmpla”, a declarat pentru eMaramures.ro preşedintele Consiliului Judeţean, Marinel Kovacs.
Într-o primă fază autorităţile maramureşene au cerut rezilierea contractului cu Efklidis-ul, considerând că firma a dovedit rea-credinţă. În luna iulie, când ar fi trebuit să facă recepţia lucrării, constructorul realizase doar 5% din plan.
Se pare însă că proiectul Luna-Şes Borşa, care pentru Maramureş e unul din cele mai importante, nu valorează prea mult pentru guvernanţi din moment ce nu sunt în stare să impună grecilor un program de conformare. Şi asta cu atât mai mult cu cât fondurile europene alocate pot fi pierdute din cauza întârzierilor.
Sursa: Larisa Tivadar