Guvernul a actualizat joi lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, în zona roșie sunt incluse Maldive, Seychelles, Bahrain, Uruguay, Argentina, Costa Rica, Capul Verde, Trinidad si Tobago, Lituania, Paraguay, Columbia, Chile, Suedia, Nepal, Georgia, Brazilia, Letonia, Olanda, Suriname, Franța, Kuweit, India și Africa de Sud.
Din zona galbenă fac parte Cipru, Belgia, Bolivia, Slovenia, Grecia, Estonia, Danemarca, Sint Maarten, Andorra, Botswana, Malaysia, Puerto Rico, Mongolia, Croația, Guyana, Peru, Iran, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Belarus, Elveția, Timorul de Est, Sri Lanka, Canada, Oman, Bahamas și Marea Britanie.
„Marea Britanie, care în mod normal, pe incidență, s-ar afla în zona verde va fi considerată ca fiind în zona galbenă, ce înseamnă că trebuie să vină cu test sau să fie vaccinat, din cauza prezenței unei tulpini cu răspândire rapidă”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.
Cei vaccinaţi împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zona roşie sau galbenă, cu risc epidemiologic ridicat. Dacă o persoană vine din zona galbenă, aceasta nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.
În ceea ce priveşte zona roşie, sunt scutite de carantină doar persoanele vaccinate.
„Lista este diferenţiată pe coduri – verde, galben şi roşu, exact după incidenţele din România. Motivul pentru care s-a făcut acest lucru este pentru a nu intra brusc ţări care ne depăşesc cu foarte puţin.
Dacă este în codul galben, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină”, a declarat Raed Arafat în cadrul unei conferinţe de presă din 14 mai.
Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, însă dacă persoana carantinată face un test COVID în a opta zi, iar rezultatul este negativ, poate ieşi din carantină în a zecea zi.