Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta care va permite functionarea Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca ordonanta de urgenta reprezinta o formula tranzitorie care tine cont de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), precizand insa ca va fi elaborata o alta ordonanta pe baza unei consultari cu partidele parlamentare.
Seful executivului a precizat ca viitorul act normativ care va reglementa functionarea CNSAS va asigura accesul la propriul dosar al persoanelor interesate, angajatii de acolo vor continua sa cerceteze documentele din arhive, insa consiliul nu va mai putea da verdicte, ci va intocmi doar niste acte de constatare.
”Vom propune ca CNSAS, pe baza dosarelor pe care le are la dispozitie, sa faca doar niste acte de constatare, pe care le vor inainta Justitiei, care va decide. (…) Numai o mica parte a atributiilor CNSAS vor fi transferate Justitiei – functia juridica propriu-zisa. Decizia CCR este clara, ca nu se poate accepta o justitie paralela", a explicat Tariceanu.
Curtea Constitutionala a decis, pe 31 ianuarie, ca Legea privind functionarea CNSAS nu respecta Legea fundamentala, admitand exceptia de neconstitutionalitate ridicata de presedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, in procesul pe care l-a intentat CNSAS.
Elaborarea si adoptarea de catre Executiv a ordonantei CNSAS a fost convenita luni de premierul Calin Popescu-Tariceanu cu membrii Colegiului Director al CNSAS. In cursul zilei de marti, consilierul de stat Stejarel Olaru s-a intalnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanti ai societatii civile, anuntand ca, in termen de 45 de zile, va fi elaborat un proiect de lege sau o ordonanta de urgenta care sa asigure functionarea CNSAS.
Masurile cuprinse in ordonanta adoptata miercuri de Executiv au scopul de a asigura continuitatea unor activitati ale CNSAS pana la adoptarea unor alte reglementari care sa armonizeze dispozitiile Legii nr. 187/1999, privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, cu prevederile constitutionale, prin prisma celor constatate prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 51/2008.
Astfel, CNSAS va continua sa functioneze ca organism autonom cu personalitate juridica supus controlului Parlamentului, avand aceeasi denumire si acelasi sediu.
Sursa: Rompres