Executivul a adoptat, joi, la propunerea Ministerului Energiei, ordonanța de urgență privind amânarea, până în 2032, a decarbonizării sectorului energetic. România amână, astfel, renunțarea la cărbune cu încă doi ani.
Ordonanța introduce modificări față de varianta inițială și prevede că închiderile de grupuri energetice pot fi amânate pentru a asigura siguranța și stabilitatea Sistemului Electroenergetic Național, relatează News.ro.
Termenul final la care România trebuie să renunțe la energia produsă pe bază de cărbune a fost prelungit, de la 31 decembrie 2030 la 31 decembrie 2032.
„Se aprobă încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW, încetarea producției de lignit și huilă, executarea lucrărilor de punere în siguranță și a lucrărilor de închidere și ecologizare pentru cariere și mine până la data de 31 decembrie 2032”, este prevederea adoptată de Exxecutiv.
Noile obiective de decarbonizare asumate de Guvern:
unitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă rămase în funcțiune la 31 decembrie 2021 vor fi retrase treptat din exploatare și conservate.
va fi prelungită și perioada în care capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Societății Complexul Energetic Oltenia SA vor constitui rezervă tehnică pentru asigurarea funcționării Sistemului Electroenergetic Național. Perioada inițială era 2023 – 2025, iar acum s-a prelungit pentru 2023 – 2030.
termenul de închidere a grupurilor energetice Rovinari 3 și Turceni 7 (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022) poate fi prelungit pentru asigurarea siguranței și stabilității Sistemului Electroenergetic Național, în situații justificate, la cererea Operatorului de Transport și Sistem, Compania Națională de Transport Energie Electrică Transelectrica S.A. Aceste grupuri vor fi rezervă tehnică în perioada 2023-2026.
vor fi realizate noi capacități de producție pe gaze naturale și surse regenerabile de energie, pe baza finanțării de 897 milioane euro aprobată de Comisia Europeană.
carierele de lignit și exploatările miniere de huilă închise vor fi ecologizate.
angajații care îşi pierd locurile de muncă beneficiază de măsuri de protecţie socială, precum şi măsuri de reconversie profesională şi recalificare.
minele de huilă închise pot fi incluse în circuitul turistic, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea vizitator.
Potrivit Ministerului Energiei, operatorii economici cei mai afectaţi de procesul de decarbonizare se află în judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea.