O Ordonanță de Urgență în domeniul Justiției este prima pe agenda de miercuri a Guvernului condus de Florin Cîțu. Un referendum privind acest aspect a avut loc în 2019, în același timp cu alegerile europarlamentare, susținut fiind de președintele Klaus Iohannis, dar și de partide precum PNL sau USR PLUS. În iunie 2019, președintele Klaus Iohannis era critic cu privire la această intervenție, scrie News.
Președintele României, Klaus Iohannis, atrăgea atenția Guvernului PSD în 24 iunie 2019 asupra semnalului dat de Comisia de la Veneția privind modificările aduse legilor justiției prin ordonanțe de urgență:
”Președintele Klaus Iohannis evidențiază că Opinia Comisiei de la Veneția reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcționării sistemului judiciar prin intervenția abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos și în favoarea unor interese particulare sau de grup, și nu în beneficiul cetățeanului. (…) Aspectele constatate de Comisia de la Veneția consolidează concluzia că instrumentul ordonanțelor de urgență a fost complet denaturat și folosit abuziv de către Guvern, fără evaluarea impactului, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în Parlament a măsurilor urmărite, cât și o consultare efectivă a reprezentanților sistemului judiciar. Așa cum arată Opinia, schimbările intempestive într-un domeniu atât de sensibil și lipsa unui control efectiv de constituționalitate al ordonanțelor de urgență nu numai că bulversează întregul sistem, dar afectează chiar esența statului de drept – securitatea raporturilor juridice și previzibilitatea legii, precum și principiul separației puterilor în stat.
Președintele României subliniază că mesajul transmis în documentul adoptat de Comisia de la Veneția este cât se poate de clar: guvernanții au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată și în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu.
Mai mult, Opinia Comisiei de la Veneția vizează chiar modul general de folosire a ordonanțelor de urgență, indiferent de domeniul în care sunt adoptate, și instabilitatea pe care această practică o creează. Folosirea în continuare a ordonanțelor de urgență în lipsa unor situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în domenii precum administrație publică sau economie, reprezintă un mod profund greșit de înțelegere de către Guvern a votului românilor din 26 mai. Este un abuz evidențiat de Comisia de la Veneția și respins în mod clar de către cetățeni, prin răspunsul covârșitor favorabil dat celei de-a doua întrebări de la referendum, care și-a demonstrat, și astfel, justețea.”
Vezi și: OUG pe Justiție, pe masa Guvernului Cîțu de miercuri. Lovitură după ”referendumul lui Iohannis”
În mai 2019, la întrebarea privind OUG pe justiție emise de Guvern (”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”), 5.375.982 de români au răspuns ”DA”, din cei peste 6,6 milioane care au participat la referendum. Comparativ, la alegerile parlamentare de anul acesta, s-au prezentat la urne 5.793.135 de votanți.
News.ro
Un om cu coloană vertebrală și cu case furate nu își schimbă opinia de pe o zi pe alta.
guvernul sobolailor infecti!