Ministerul german al Mediului a respins duminică o cerere a landului Bavaria de a i se permite să continue să opereze centrale nucleare, afirmând că jurisdicția pentru astfel de instalații este de competența guvernului federal, potrivit Reuters.
Germania a oprit sâmbătă ultimele trei centrale nucleare, punând capăt unui program de șase decenii, în timp ce Berlinul pune în aplicare un plan de trecere la o producție de energie electrică complet regenerabilă până în 2035.
Oprirea finală, programată pentru sfârșitul anului 2022, a fost amânată în vara anului trecut pentru acest an, după ce invazia Moscovei în Ucraina a determinat Germania să oprească importurile de combustibili fosili din Rusia și a ridicat îngrijorări cu privire la securitatea aprovizionării cu energie.
Ziarul Bild am Sonntag a declarat duminică că premierul bavarez Markus Soeder a dorit să ceară guvernului federal să modifice legea privind ieșirea din domeniul nuclear pentru a permite statului să continue să opereze centralele sub propria jurisdicție.
„Până când criza se va încheia și tranziția către energiile regenerabile va reuși, trebuie să folosim orice formă de energie până la sfârșitul deceniului”, a declarat Soeder, potrivit Medifax.
În acest land se află centrala Isar II, administrată de compania germană de utilități E.ON, care este o centrală de 1.400 de megawați, capabilă să alimenteze echivalentul unei metropole.
Ministrul Mediului, Steffi Lemke, a declarat că autorizația pentru Isar II a expirat, iar repornirea reactorului său ar necesita o nouă licență.
„Este important să acceptăm stadiul actual al științei și tehnologiei și să respectăm decizia Bundestagului german”, a declarat Lemke într-o declarație trimisă agenției Reuters.