Ministerul Educației Naționale în parteneriat cu Guvernul Japoniei, are în plan implementarea unui nou proiect educațional. Proiectul are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX – XII cu profil matematică – informatică capabili de performanțe înalte, prin înființarea și operaționalizarea a 60 de Centre de Excelență în Tehnologia Informatiei – CETI.
Selecția liceelor care pot deveni CETI în cadrul acestui proiect se derulează în două faze. În prima fază, fiecare Inspectorat Școlar Județean/Municipiu București a selectat un liceu/colegiu care întrunește cele mai multe criterii, ca gazdă pentru un Centru de Excelență CETI. În faza a doua, selecția se va realiza de către o Comisie Națională de Evaluare stabilită de către MEN.
La selecție pot participa unitățile școlare din sistemul public de învățământ care pot asigura condiții optime de funcționare pentru astfel de centre. Criteriile de departajare pentru selecția din prima fază :
Existența unui centru de excelență care include activități în domeniul IT în anul școlar 2017 – 2018
Existența claselor de profil matematică – informatică , intensiv informatică
Elevi cu rezultate la Olimpiada Națională de informatică în ultimii 3 ani
Desfășurarea în mod constant al unor activități de domeniul științelor, ingineriei, tehnologiei, matematicii, roboticii
Elevi calificați în loturile naționale de informatică
Profesori pregătitori ai lotului național de Informatică
Rezultate la competiții internaționale de informatică sau pluridisciplinare
Centrul de Excelență în Tehnologia Informației va fi dotat cu 26 de calculatoare performante și o tablă interactivă. În cadrul programului de pregătire asigurat de către partenerul din Japonia vor fi pregătite cadre didactice pe structura cursului furnizat de către experții japonezi.
Faza I a selecției liceelor a avut loc miercuri, 17.01.2018, de la ora 10:00, la sediul Inspectoratului Școlar al Județului Maramureș. Colegiul Național „Dragoș Vodă” a fost desemnat Centru de Excelență în Tehnologia Informației datorită rezultatelor obținute de-a lungul anilor la olimpiadele și concursurile de specialitate, datorită eforturilor comune depuse de profesorii catedrei de informatică și a elevilor, care, prin munca și dăruirea lor, ne reprezintă cu demnitate școala, în orice competiție națională sau internațională.
Sunt mândră să predau la o astfel de școală care încurajează elevii să-și valorifice potențialul prin educație, în ciuda vremurilor tulburi prin care trece sistemul educațional românesc. Nu trebuie să ne pierdem speranța cât timp există elevi, profesori și părinți care înțeleg importanța educației și, trecând peste toate obstacolele, reușesc în ceea ce și-au propus. Felicitări tuturor celor implicați, elevi și profesori, de azi și de ieri!